Bijna al onze archieven zijn openbaar en in te zien. U kunt onder voorwaarden niet-openbare archiefstukken inzien.

Beperkingen op de openbaarheid

Een klein deel van onze archiefstukken is niet of beperkt openbaar. Meestal is de openbaarheid beperkt om de privacy van nog levende personen te beschermen. 

Niet-openbare archieven inzien

Het is onder voorwaarden toch mogelijk om niet-openbare archiefstukken in te zien. Uw belang om het archiefstuk in te zien moet dan groter zijn dan de belangen om het archiefstuk niet ter inzage te geven.

Wilt u een niet-openbaar archiefstuk inzien, vul dan het formulier 'Verzoek om toestemming tot raadpleging niet-openbare archieven' in. U dient dit formulier te printen. Dit formulier kunt u ook opvragen bij de studiezaalmedewerker.

Onderteken het formulier en stuur een scan ervan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt het ingevulde formulier ook aan de balie in de studiezaal afgeven.

Binnen 5 werkdagen besluit de gemeentearchivaris of u toestemming krijgt. Als uw verzoek wordt afgewezen, heeft u de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Bij niet-openbare archiefstukken uit particuliere archieven moet u soms toestemming vragen aan de bewaargever. In dat geval kan de studiezaalmedewerker u in contact brengen met de persoon of organisatie die u om toestemming moet vragen.