Sommige archiefstukken kunt u niet op de studiezaal inzien, omdat ze te kwetsbaar zijn. U kunt een verzoek doen om hierop een uitzondering te maken.

Niet raadpleegbaar

Sommige archiefstukken verkeren in slechte materiële staat. Hierdoor kunnen ze niet op de studiezaal bekeken worden. Soms is er al een reproductie beschikbaar en kunt u het archiefstuk bijvoorbeeld bekijken op microfiche.

Daarnaast zijn er archieven of archiefstukken die al gedigitaliseerd zijn; deze kunt u online bekijken in onze Digitale Studiezaal. Dit geldt onder andere voor het volledige archief 1 Stadsbestuur Nijmegen 1196 - 1810, het volledige archief 3 Stadsgerichten Nijmegen 1410 - 1811 en voor een deel van onze krantencollectie. Met het oog op het behoud van de originele stukken geven we deze in principe niet ter inzage in onze studiezaal.

Verzoek toestemming raadpleging

Wilt u toch een origineel archiefstuk raadplegen dat:

  • als niet-raadpleegbaar (wegens materiële staat) geregistreerd staat;
  • en/of waarvan reeds een digitale reproductie beschikbaar is;
  • en/of dat op microfiche beschikbaar is

Vul dan het formulier Verzoek toestemming raadpleging kwetsbare archiefstukken (pdf, 298 kB) in. U dient het formulier te printen. U kunt dit formulier ook opvragen bij de studiezaalmedewerker. In het formulier motiveert u waarom u het origineel wilt raadplegen. 

U kunt het ingevulde formulier afgeven in de studiezaal of als scan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Binnen 5 werkdagen neemt de gemeentearchivaris, op basis van het advies van de studiezaalmedewerker en de restaurator, een besluit. U wordt hier per email over geïnformeerd. Het ingevulde formulier wordt gedurende de geldigheidstermijn van het besluit, 12 maanden, bewaard.

Voor informatie over de procedure rondom archiefstukken die niet-raadpleegbaar zijn omdat ze niet openbaar zijn, kijkt u op de pagina Openbaarheid.