Het kan zijn dat er auteursrecht rust op beeldmateriaal uit onze Digitale Studiezaal, bijvoorbeeld op foto's of films. In dat geval moet u aan de persoon of organisatie die het auteursrecht heeft toestemming vragen voor het gebruik ervan.

Betekenis van auteursrecht

Iemand die een foto, een tekening, een film- of geluidsopname maakt of een tekst schrijft, heeft het recht om te bepalen wanneer, waar en hoe het werk openbaar wordt of wordt gebruikt. Auteursrecht blijft gelden tot 70 jaar na overlijden van de maker. Wilt u vóór die tijd het materiaal gebruiken, dan moet u toestemming vragen aan de auteursrechthouder (de maker of de rechthebbende). Dat geldt naast commercieel hergebruik van het materiaal ook voor privégebruik.

Indien u materiaal wilt gebruiken waarvan de maker nog niet aantoonbaar 70 jaar is overleden en waarvan de auteursrechthebbende (nog) niet bekend is, vragen wij u een vrijwaringsverklaring in te vullen en te ondertekenen. Wij stellen dit soort materiaal niet beschikbaar voor verspreiding via sociale media.

Auteursrecht in onze beeldbank

  • Auteursrechtelijk beschermd
    Beeldmateriaal waar (mogelijk) nog auteursrechtelijke beperkingen voor gelden kunt u in onze Digitale Studiezaal alleen bekijken. Wilt u een dergelijke afbeelding gebruiken, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Meestal kunnen wij u in contact brengen met de auteursrechthouder of de rechthebbende om het gebruik af te stemmen. De auteursrechthouder kan toestemming geven of weigeren. Ook kan hij voorwaarden stellen aan het gebruik van het materiaal, bijvoorbeeld naamsvermelding of een vergoeding.
  • Publiek domein
    Afbeeldingen waarvan het auteursrecht is vervallen, kunt u gratis downloaden en gebruiken. Dit beeldmateriaal heeft in onze beeldbank de vermelding 'publiek domein'. Bronvermelding is niet verplicht, maar we stellen het wel op prijs. Een voorbeeld hiervan is een foto van de Molenstaat uit 1900.
  • CC-BY-SA
    Een deel van de fotocollectie heeft de vermelding 'CC-BY-SA'. Dit betekent dat de auteursrechthouder toestemming heeft gegeven voor het (her)gebruik van het materiaal, mits u de maker/auteursrechthouder altijd als bron vermeldt. Een voorbeeld hiervan is een foto van de Spoorbrug van Fotopersbureau Gelderland. Meer informatie over de licentie CC-BY-SA kunt u op de website van Creative Commons vinden.
  • CC0
    Een deel van de fotocollectie heeft de vermelding 'CC0'. Meestal is het Regionaal Archief Nijmegen dan de auteursrechthouder. U kunt deze afbeeldingen vrij gebruiken, ook voor commerciële doeleinden. Bronvermelding is niet verplicht, maar we stellen het wel op prijs. Een voorbeeld hiervan is een foto van de sloop het kantoor van de Openbare Nutsbedrijven.

Boeken en archieven

Ook op teksten in boeken, kranten, brochures en archieven kan nog auteursrecht berusten. Vermeld altijd de bron als u teksten overneemt in een werk dat u zelf schrijft. De verantwoordelijkheid van het gebruik ligt bij de gebruiker van het materiaal.

Disclaimer 

Als u meent dat wij bepaald materiaal digitaal op onze website laten zien waardoor inbreuk wordt gemaakt op uw auteursrecht, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het telefoonnummer 14 024.