Wanneer u weet welke archiefstukken u wilt komen inzien, kunt u de gewenste stukken opvragen. Dat kan vooraf per e-mail of in de studiezaal van het archief.

Archiefstukken aanvragen via e-mail

Als u per e-mail vooraf archiefstukken opvraagt, leggen wij ze voor u klaar op de dag dat u ze komt bekijken in de studiezaal. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld daarin het volgende:

  • Als u archiefstukken opvraagt: het nummer en de naam van het archief en het gewenste inventarisnummer
  • Als u stukken uit bibliotheek opvraagt: het aanvraagnummer. Vermeld bij een artikel uit een tijdschrift ook het nummer en het jaar van uitgave van het tijdschrift.
  • De datum waarop u de stukken wilt inzien

Archiefstukken aanvragen in de studiezaal

U kunt ook de studiezaal bezoeken en ter plaatse stukken aanvragen. Daarvoor vult u een papieren aanvraagbriefje in, dat u ondertekend inlevert bij de studiezaalmedewerker. Binnen 15 minuten ontvangt u de gevraagde stukken.

Op dinsdag, woensdag en vrijdag kunt u stukken aanvragen tot 16.30 uur, op donderdag (bij avondopenstelling) tot 17.00 uur.

Omgaan met archiefstukken

De archiefstukken moeten schoon blijven. Wij verzoeken u daarom uw handen schoon te maken voordat u de archiefstukken inziet. Een bol met desinfectiemiddel hangt in de studiezaal. Er zijn ook handschoenen beschikbaar.

Meer informatie over de regels voor het omgaan met archiefstukken vindt u bij de Huisregels.

Niet-raadpleegbare archiefstukken

Niet alle archiefstukken zijn raadpleegbaar. Kijk voor meer informatie op de pagina's Kwetsbare archiefstukken en Openbaarheid.

Tarieven

U kunt bij ons alleen met een pinpas betalen.

Kopiëren prijs
zwartwit, formaat A-4 € 0,30
zwartwit, formaat A-3 € 0,35
kleur, formaat A-4 € 1,05
kleur, formaat A-3 € 1,30


Voor grotere kopieën van bijvoorbeeld bouwtekeningen kunt u bij ons scans bestellen à € 4,95. De levertijd van een scan is maximaal 5 werkdagen.

Printen prijs
microfiches of krantenpagina, formaat A-4 € 0,55 
microfiches of krantenpagina, formaat A-3 € 0,70 
zwartwit printafdruk van scan, formaat A-4 € 1,05 
kleur printafdruk van scan, formaat A-4 € 2,65


In onze studiezaal kunt u onderzoek komen doen. Hulp bij dit onderzoek is kosteloos. Wanneer u onderzoek laat doen door een van onze medewerkers zijn hier kosten aan verbonden. 

Onderzoekskosten  
Onderzoek door ons (ongeacht het resultaat van het onderzoek), per kwartier € 17,40*
Administratiekosten  
Bij toezending van gegevens of materiaal € 8,20


* In sommige gevallen verrichten wij kosteloos onderzoek:

  • Voor collega-archiefinstellingen, met een maximum van twee uur
  • Een aantal instellingen van menslievendheid is vrijgesteld van het betalen van leges voor historisch onderzoek. Dit zijn instellingen die een maatschappelijk belang dienen en die onder andere door subsidie van de overheid hun werk kunnen doen
  • Wij zijn wettelijk verplicht gratis informatie te verstrekken aan de afdeling Burgerzaken van de aangesloten gemeenten en aan de Belastingdienst
  • Bij uitzondering verrichten wij voor derden onder voorwaarden kosteloos historisch onderzoek als dat leidt tot een publicatie over de geschiedenis van Nijmegen. Voorwaarden kunnen zijn: u bent zelf niet in staat om bij ons onderzoek te komen doen; het onderzoek is inpasbaar in onze planning; wij worden vermeld in de publicatie; wij ontvangen een gratis exemplaar van de publicatie