Wanneer u een bezoek wilt brengen aan de studiezaal, kunt u van tevoren doorgeven welke stukken u in wilt zien. U kunt ook tijdens uw bezoek in de studiezaal archiefstukken aanvragen. Een bezoek aan onze studiezaal is gratis.

Archiefstukken aanvragen 

We adviseren u om de archiefstukken vooraf per mail aan te vragen. Dan zorgen wij dat de archiefstukken tijdens uw bezoek voor u klaarliggen en u meteen kunt beginnen met uw onderzoek. Stuur hiervoor een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld daarin het volgende:

  • Als u archiefstukken opvraagt: het nummer en de naam van het archief en het gewenste inventarisnummer
  • Als u stukken uit bibliotheek opvraagt: het aanvraagnummer. Vermeld bij een artikel uit een tijdschrift ook het nummer en het jaar van uitgave van het tijdschrift.
  • De datum waarop u de stukken wilt inzien

U kunt ook tijdens uw bezoek stukken aanvragen. Archiefstukken worden elk half uur uit het depot gehaald. Houd er daarom wel rekening mee, dat u even moet wachten tot de stukken voor u gehaald zijn. U kunt stukken aanvragen tot 16.30 uur. 

U kunt ook direct in de Digitale Studiezaal stukken aanvragen, door de knop 'aanvragen' te gebruiken.

Omgaan met archiefstukken

De archiefstukken moeten schoon blijven. Wij verzoeken u daarom uw handen schoon te maken voordat u de archiefstukken inziet. Een bol met desinfectiemiddel hangt in de studiezaal. Meer informatie over de regels voor het omgaan met archiefstukken vindt u bij de Huisregels.

Niet-raadpleegbare archiefstukken

U kunt niet alle archiefstukken bekijken. Sommige archiefstukken zijn niet openbaar of zijn te kwetsbaar om in te zien. Kijk voor meer informatie op de pagina's Kwetsbare archiefstukken en Openbaarheid.

Tarieven

Een bezoek aan de studiezaal is gratis en de studiezaalmedewerker helpt u graag op weg. Voor sommige diensten betaalt u wel. U kunt bij ons alleen met een pinpas betalen.

Kopieermachine

Kopiëren en printen prijs
zwartwit, formaat A-4 € 0,35
zwartwit, formaat A-3 € 0,45
kleur, formaat A-4 € 1,25
kleur, formaat A-3 € 1,55

Scans grote formaten

Voor grotere kopieën van bijvoorbeeld bouwtekeningen kunt u bij ons scans bestellen à € 5,75. De levertijd van een scan is maximaal 5 werkdagen.

Onderzoek in opdracht

In onze studiezaal kunt u zelf onderzoek komen doen. Onze studiezaalmedewerkers helpen u graag op weg. Wanneer u het onderzoek laat doen door een van onze medewerkers, dan zijn hier kosten aan verbonden. 

Onderzoekskosten  
Onderzoek door ons (ongeacht het resultaat van het onderzoek), per kwartier € 20,35
Administratiekosten  
Bij toezending van gegevens of materiaal € 9,55


In de volgende gevallen doen wij gratis onderzoek voor anderen:

  • Voor collega-archiefinstellingen, met een maximum van twee uur
  • Voor een aantal liefdadigheidsinstellingen. Dit zijn instellingen die zijn vrijgesteld die een maatschappelijk belang dienen en die onder andere door subsidie van de overheid hun werk kunnen doen
  • Wij verstrekken gratis informatie aan de afdeling Burgerzaken van de aangesloten gemeenten en aan de Belastingdienst
  • Wij verrichten bij uitzondering voor derden gratis historisch onderzoek als dat leidt tot een publicatie over de geschiedenis van Nijmegen. Voorwaarden kunnen zijn: u bent zelf niet in staat om bij ons onderzoek te komen doen; wij hebben de tijd om het onderzoek te doen; wij worden vermeld in de publicatie; wij ontvangen een gratis exemplaar van de publicatie