Wij hebben als beleid om zoveel mogelijk informatie als open data aan te bieden. Hierdoor kan iedereen de informatie hergebruiken zonder dat er voorwaarden worden gesteld aan het gebruik.

Beeldmateriaal

Een groot deel van onze fotocollectie is online te bekijken in onze Digitale Studiezaal. U kunt steeds meer beeldmateriaal gratis downloaden en delen. Alle beschrijvingen en, voor zover het auteursrecht het toelaat, digitale bestanden die horen bij onze collectie beelddocumenten zijn als open data beschikbaar. Wij hebben ook een Flickr-account waar u verschillende fotocollecties kunt bekijken en downloaden.

Ook zijn wij bezig om beeldmateriaal via Wikimedia Commons beschikbaar te stellen aan een breed publiek. 

Bronnen over de Tweede Wereldoorlog

Wij zijn deelnemer van het Netwerk Oorlogsbronnen, dat een landelijk WO2 Open data depot heeft opgericht. 

Genealogische bronnen

Wij beheren diverse bronnen met historische persoonsgegevens. Enkele van deze bronnen zijn ook beschikbaar als open data. Het gaat om doop-, trouw- en begraafbroeken (1592-1833), bevolkingsregisters (1820-1920), de tot nu toe geïndexeerde notariële akten (1758 - 1935), inschrijvingsregisters van de Vierdaagse (1921-1939), schepenprotocollen (1511-1810) en de militieregisters (1815-1888).

Bibliotheek

Onze bibliotheekcollectie is in zijn geheel beschikbaar gesteld als open dataset. Het gaat om catalogusbeschrijvingen van boeken, brochures, kranten, tijdschriften, jaarverslagen en oude drukken.

Archieftoegangen

Ook de Nijmeegse archieftoegangen zijn beschikbaar als open data. Het gaat om meer dan 1200 archieftoegangen met daaraan gekoppeld meer dan 300.000 beschrijvingen van archiefstukken.

In een archieftoegang worden de beschrijvingen van archiefstukken opgesomd en gerangschikt (in de vorm van een plaatsingslijst of een inventaris). Een archieftoegang vormt hierdoor de primaire toegang op een archief, om zo op efficiënte wijze archiefstukken te kunnen beheren en vinden.

De Nijmeegse archieftoegangen kunnen worden gedownload middels harvesting. Dankzij deze voorziening zijn al onze archieftoegangen inmiddels ook te vinden via Archives Portal Europe.

Kranten

We beschikken over een grote collectie Nijmeegse kranten. Van een groot deel hiervan zijn de scans en metadata beschikbaar gemaakt als open data: De Gelderlander (periode 1856-1945) en de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant (periode 1814-1942).

Vindplaats

We stellen onze datasets beschikbaar via het Open Dataportaal van de gemeente Nijmegen. U vindt ze onder het thema Cultuur en recreatie.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Tim Stapel, functioneel beheerder.

14 024 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.