Wij hebben als beleid om zoveel mogelijk informatie als open data aan te bieden. Hierdoor kan iedereen de informatie hergebruiken zonder dat er voorwaarden worden gesteld aan het gebruik.

Beeldmateriaal

Een groot deel van onze fotocollectie is online te bekijken in onze Digitale Studiezaal. U kunt steeds meer beeldmateriaal gratis downloaden en delen. Wij hebben ook een Flickr-account waar u verschillende thematische fotocollecties kunt bekijken en downloaden. Daarnaast worden diverse thematische datasets worden aangeboden als CSV-bestanden.

Ook zijn wij bezig om beeldmateriaal via Wikimedia Commons beschikbaar te stellen aan een breed publiek. Meer over dit project leest u in het blog Wikipedian in Residence.

Daarnaast zijn wij deelnemer van het Netwerk Oorlogsbronnen, dat een landelijk WO2 Open data depot heeft opgericht. Meer over dit project leest u in het blog Nijmeegse oorlogsbronnen open beschikbaar.

Genealogische bronnen

Wij beheren diverse nadere toegangen op bronnen met historische persoonsgegevens. Enkele van deze nadere toegangen zijn tevens beschikbaar als open datasets. Het gaat om de doop-, trouw- en begraafbroeken (1592-1833), de bevolkingsregisters (momenteel alleen nog 1850-1890), de tot nu toe geïndexeerde notariële akten (1758 - 1935) en om de militieregisters (1815-1888). De eerste drie datasets worden aangeboden in A2A-formaat via OAI-PMH harvesting; de vierde als CSV-bestand.

Bibliotheek

Onze bibliotheekcollectie is in zijn geheel beschikbaar gesteld als open dataset. Het gaat om catalogusbeschrijvingen van boeken, brochures, kranten, tijdschriften, jaarverslagen en oude drukken. Deze dataset wordt aangeboden in Dublin Core-formaat via OAI-PMH harvesting.

Archieftoegangen

De Nijmeegse archieftoegangen zijn beschikbaar als open data. Het gaat om meer dan 1200 archieftoegangen met daaraan gekoppeld meer dan 300.000 beschrijvingen van archiefstukken.

In een archieftoegang worden de beschrijvingen van archiefstukken opgesomd en gerangschikt (in de vorm van een plaatsingslijst of een inventaris). Een archieftoegang vormt hierdoor de primaire toegang op een archief, om zo op efficiënte wijze archiefstukken te kunnen beheren en vinden.

De Nijmeegse archieftoegangen kunnen via een zogenaamde OAI-PMH-koppeling worden gedownload middels harvesting. Dankzij deze voorziening zijn al onze archieftoegangen inmiddels ook te vinden via Archives Portal Europe.

Vindplaats

We bieden onze open data aan via verschillende kanalen:

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Renier van de Giessen, archivaris.

14 024 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.