Het programma Mijn familie en ik laat leerlingen van het basisonderwijs kennismaken met familiegeschiedenis. Het doel is dat leerlingen zich verdiepen in de verschillende soorten bronnen die er zijn om je familiegeschiedenis uit te zoeken.
Programma
De leerlingen krijgen een thematische rondleiding door de schatkamer van het Regionaal Archief Nijmegen. Ze zien verschillende soorten bronnen die meer vertellen over iemands familiegeschiedenis en ontdekken hoe mensen vroeger hun eigen familiegeschiedenis hebben onderzocht. Zo zien ze bijvoorbeeld een boek vol familiewapens en horen ze het bijzondere verhaal van een Nijmeegse vijfling.
Na een korte pauze doen we gezamenlijk een foto-opdracht. Daarna gaan de leerlingen zelf in kleine groepjes aan de slag met achternamen en met een stamboom van een bekende Nijmeegse familie.
Het is mogelijk om de opdracht uit te breiden met bijvoorbeeld een presentatie door de leerlingen. In overleg kunnen we de opdracht aanpassen zodat de opdrachten of getoonde bronnen in een groter project passen.
Praktische informatie
- Tijdvak: Tijd van burgers en stoommachines, tijd van wereldoorlogen (1800-1945)
- Thema’s: Familiegeschiedenis, genealogie, bronmateriaal
- Doelgroep: Basisonderwijs (groep 6-7-8)
- Groepsgrootte: 15-30 leerlingen
- Leerdoelen: (1) De leerling kan vragen stellen bij erfgoed en in samenwerking met anderen verschillende bronnen raadplegen en informatie opzoeken om de vragen te beantwoorden. (2) De leerling kan het verhaal bij het erfgoed plaatsen in de tijd en relateren aan hoe mensen in een bepaalde tijdsperiode woonden, leefden en werkten en daarbij verschillen en overeenkomsten noemen met nu.
- Kerndoelen: 51 – 52 – 56
- Locatie: Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27
- Duur: 1,5 – 2 uur
- Kosten: Gratis
Dit onderwijsproject kan gedurende het hele schooljaar op maandag tot en met vrijdag worden verzorgd.
Contact
Voor een afspraak, vragen, ideeën of wensen kunt u contact opnemen met Jennifer Laarman of Paul van der Flier.
14 024 -