Een belangrijk onderdeel van de bevolkingsadministratie vormen persoonskaarten. Deze kaarten bevatten gegevens over bewoners en kunnen daarom interessant zijn voor stamboomonderzoek.

Wat is een persoonskaart?

Op de persoonskaart werden de gegevens van één persoon bijgehouden in het kader van de bevolkingsregistratie. De Nijmeegse persoonskaarten bevatten gegevens vanaf 1920 tot oktober 1994.

Op de persoonskaarten staan gegevens zoals de familienaam en voornamen, geboortedatum en -plaats, namen van de ouders, huwelijksgegevens, beroep, religie en woonadressen. Op de kaart van het gezinshoofd staan op de achterkant ook de gegevens van de inwonende kinderen.

Omliggende gemeenten

Van enkele omliggende (voormalige) gemeenten, zoals Bemmel en Beuningen, hebben wij de persoonskaarten. Deze dateren vanaf ongeveer 1939 tot de jaren ’90. Houdt u er rekening mee dat deze kaarten voorlopig niet openbaar zijn. Van andere omliggende gemeenten worden de persoonskaarten bewaard in het gemeentehuis van de betreffende gemeente (en zijn ook daar niet of deels openbaar).

Persoonskaart opvragen

U kunt via de studiezaalmedewerker of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. informatie, een kopie of een scan van Nijmeegse persoonskaarten krijgen. Dit is mogelijk wanneer de persoon op de persoonskaart meer dan 100 jaar geleden is geboren óf u kunt aantonen dat deze persoon overleden is. Indien dit niet het geval is, kunt u een uittreksel aanvragen bij het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG).

Houd er rekening mee dat wij informatie over bijvoorbeeld kinderen op de persoonskaart niet mogen tonen, als het gaat om personen die minder dan 100 jaar geleden zijn geboren en waarvan u niet kunt aantonen dat deze personen overleden zijn. 

De kosten voor een kopie of scan bedragen € 0,40 per pagina van een persoonskaart, wanneer u deze in de studiezaal betaalt. Het kan om meerdere pagina’s gaan. Voor het verzenden van een scan of scans en de rekening betaalt u bijkomende verzendkosten à € 10,30.

Meer informatie

Op deze pagina op de website van het CBG vindt u meer achtergrondinformatie over persoonskaarten. Ook kunt u kijken op de pagina Uitleg persoonskaart van website 'Uit de Oude Koektrommel'.