In de periode vóór 1811 werden geboorten niet bijgehouden door de overheid. Wel kunt u in de kerkelijke doopboeken informatie vinden over de doop van een voorouder.

Wat zijn doopboeken?

In de periode vóór 1811 werden dopen geregistreerd door kerken. Dit gebeurde in doopboeken. In doopboeken vindt u doopakten waarin naast de doopdatum de naam van de dopeling, zijn/haar ouders en getuigen zijn genoteerd. Helaas zijn vaak niet meer gegevens opgenomen. Zo wordt ook de geboortedatum niet vermeld. Het oudste Nijmeegse doopboek begint in 1622.

Zoeken naar doopakten

De doopboeken van Nijmegen (en het Schependom Hatert, Neerbosch en Hees) kunt u op naam doorzoeken via het zoekscherm Personen en locaties. Selecteer bij ‘Bron’ (helemaal onderaan) 'Doopboeken, 1608-1907’ en vul bij ‘Persoon’ de naam in. Eventueel kunt u ook een periode opgeven. 

Bij elke inschrijving ziet u uit welk doopboek de informatie komt en op welk folio (bladzijde) de informatie staat. Via de rode link bij ‘Afkomstig uit archief’ komt u uit bij het juiste archiefstuk. De scans van het betreffende doopboek zijn daar te bekijken.

Het folionummer ziet u op de scans met potlood in de boven- of onderhoek geschreven. In sommige gevallen staat er een folionummer met een ‘r’ of ‘v’ erachter. De ‘r’ staat voor ‘recto’ (dit is de voorzijde van het blad, op de scan de rechterpagina) en ‘v’ staat voor ‘verso’ (dit is de achterzijde van het blad, op de scan de linkerpagina). Het folio, eventueel gedeeld door 2, geeft u meestal een goede indicatie bij welke scan u moet zijn. Dit hangt er vanaf of elke pagina in het boek is genummerd, of alleen elke rechterpagina.

U kunt het folionummer direct onder de viewer intypen bij Ga naar scan. U ziet dan snel aan de hand van het folionummer op de scan of u iets vooruit of achteruit moet bladeren. U kunt een nieuw nummer (hoger of lager) ingeven bij 'Ga naar scan' om vooruit of achteruit te bladeren.

Schrijfwijzen van namen

Het blijkt soms lastig om voorouders terug te kunnen vinden in de doopboeken. Uw voorouder kan onder een andere (spelling van de) naam in de akte(n) staat dan de naam die u kent. Niet iedereen had een vaste achternaam en er waren geen vaste schrijfwijzen. Veel mensen konden niet lezen en schrijven; het aangeven van een persoon ging toen op het gehoor. Ook kunnen er fouten zijn gemaakt door de predikant, pastoor of koster bij de inschrijving van een persoon.

Houd daarom rekening met varianten op spelwijzen van (familie)namen. U kunt het beste zoeken op alle spelwijzen en namen die u kent.

Welke doopboeken hebben we in huis?

U kunt bij ons in de boeken van de volgende religieuze gemeenten doopakten terugvinden: 

  • Rooms-katholieke Statie der Predikheren
  • Rooms-katholieke Statie der Augustijnen
  • Rooms-katholieke Statie der Minderbroeders
  • Rooms-katholieke Statie der Jezuïeten
  • Rooms-katholieke Statie van Hees, Hatert en Neerbosch
  • Rooms-katholieke Parochie St. Stevenskerk
  • Nederduits-Gereformeerde Gemeente Nijmegen
  • Nederduits-Gereformeerde Gemeente in het Schependom
  • Waals-Gereformeerde Gemeente; Evangelisch-Lutherse Gemeente

De meeste doopboeken van de omliggende gemeenten worden bewaard in het Gelders Archief.

Meer informatie

Op de pagina Voorouders in kerkboeken op de website van het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) vindt u meer achtergrondinformatie over de doopboeken. 

Op de pagina Paleografie van website ‘Uit de oude Koektrommel’ vindt u meer informatie over het lezen van oude handschriften. Op website watstaatdaer kunt u het lezen van oude handschriften oefenen.

Veel voorkomende Latijnse woorden en uitdrukkingen vindt u op de pagina met een woordenlijst Latijn-Nederlands op de website van Geneaknowhow. Op de pagina Woordenboeken van website ‘Uit de oude Koektrommel’ vindt u onder andere woordenboeken Middeleeuws-Nederlands en Latijn.