In onze Beeldbank vindt u foto's en negatieven, affiches, kaarten en plattegronden van Nijmegen en omgeving.

Foto's en negatieven

De originele foto's en negatieven dateren van ongeveer 1860 tot nu. Dit zijn onder andere (verdwenen) stadsbeelden en portretten van bekende Nijmegenaren, zoals politici, ondernemers of verzetsstrijders. Uit de periode van vóór 1860 vindt u afbeeldingen van schilderijen, prenten en andere kunstwerken. De originelen hiervan bevinden zich in musea of bij particulieren.

Affiches

We hebben inmiddels ongeveer 6500 affiches in onze collectie. Hierin vindt u aanplakbiljetten met oproepen, reclameposters van organisaties en affiches van belangrijke gebeurtenissen, zoals de opening van het Goffertpark in 1939, of van evenementen in Doornroosje.

Kaarten en plattegronden

In deze verzameling vindt u kaarten en plattegronden uit de 16de tot en met de 20ste eeuw. De oudste kaart is een kopie van de kaart van Jacob van Deventer uit 1557. Naast kaarten en plattegronden van Nijmegen vindt u in onze collectie onder andere topografische kaarten van de omgeving, waterstaatskaarten en een plattegrond van de zogenoemde Uitleg van de Stad.

Doorzoeken Beeldbank

Een groot deel van onze Beeldbank is doorzoekbaar in onze Digitale Studiezaal. Tips voor het zoeken in onze Digitale Studiezaal vindt u op de pagina Zoektips. Sommige foto’s kunt u niet downloaden omdat er auteursrecht op rust. Meer informatie daarover is te vinden op de pagina over Auteursrecht.

Bestellen scans

Van het materiaal uit onze Beeldbank kunt u digitale scans bestellen. Dat kan in de studiezaal of u kunt gebruik maken van de bestelfunctie in de Digitale Studiezaal.

Scan in standaardresolutie (300 dpi), te verzenden via e-mail € 5,40
Scan in hogere resolutie (vanaf 600 dpi) of nabewerkt, te verzenden via e-mail € 9,05
Administratiekosten bij toezending van gegevens of materiaal € 8,95

 

De standaardresolutie volstaat in principe voor gewone publicaties en doorsnee afdrukken; afbeeldingen zijn scherp tot A4-formaat. Voor toepassingen groter dan A4-formaat kan een hogere resolutie nodig zijn, bijvoorbeeld 600 dpi voor affiches of 1200 dpi voor billboards.

Bestellingen worden normaalgesproken binnen 5 werkdagen afgehandeld. Wilt u afbeeldingen gebruiken in een publicatie, dan vindt u op de pagina over Auteursrecht de voorwaarden die hieraan verbonden zijn.