U kunt bij ons terecht voor een deel van de archieven van de voorgangers van het Waterschap Rivierenland. Deze archieven betreffen het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal.

Periode

De archieven beslaan de periode van 1580 tot en met 1981. Als u het waterschapsarchief van 1982 tot en met 2001 wilt inzien, kunt u contact opnemen met het Regionaal Archief Rivierenland. De archieven vanaf 2002 bevinden zich nog bij het Waterschap Rivierenland.

Wat vindt u in de archieven van het waterschap?

Vóór de instelling van gemeenten in 1810 hadden de waterschappen meer dan alleen waterstaatkundige taken. U kunt er ook stukken aantreffen over bijvoorbeeld de bevolking, scholen of militaire en kerkelijke zaken. Een drietal bijzondere stukken uit de waterschapsarchieven hebben wij beschreven in de volgende blogs:

Wat hebben wij in huis?

Het Waterschap heeft in totaal 56 archieven van (dorps)polders en polderdistricten (of waterschappen) overgebracht naar het Regionaal Archief Nijmegen. Een overzicht van alle waterschapsarchieven vindt u in de Digitale Studiezaal. Voor een totaaloverzicht van alle 474 voorgangers van het Waterschap Rivierenland kunt u kijken in de waterschapsstamboom van het Regionaal Archief Rivierenland.