Op zondag 15 september 2024 is het Regionaal Archief Nijmegen open in het kader van de Open Monumentendag Nijmegen. Van harte welkom bij de lezing over de geschiedenis van het stationsgebied, rondleidingen door het depot, een theaterstuk over de geschiedenis van het station - of natuurlijk om gewoon even rond te kijken!
Het Archief is zondag 15 september geopend tussen 11.00 en 17.00 uur. Wees welkom en ontdek de lokale geschiedenis! NB: ook het Informatiecentrum Stationsdistrict is deze dag open. Zie hier voor het programma daar.
Expositie
In de studiezaal is de hele dag een expositie te zien met archiefmateriaal dat gaat over het station van Nijmegen. Wat is er in de archieven te vinden over de 'spoorgeschiedenis' van onze stad? Kom langs en laat je verrassen! Ook laten we de modeltreinen zien van de treinen die in de periode 1957-1991 op het traject Nijmegen-Kleef gereden hebben: uit de persoonlijke verzameling van een archiefmedewerker.
Rondleidingen
Om 11.30 uur, 14.00 uur én 16.00 uur, is er een rondleiding door het depot. In deze themarondleiding bekijken we speciale archiefstukken rond het thema 'verbinding'. Stukken over de Nijmeegse tram, het bergspoor naar Berg en Dal, en...nog veel meer. We gaan het normaal gesproken niet toegankelijke archiefdepot in. Alle aspecten van het werk van een archiefdienst komen aan bod. Let op: plek voor max. 15 personen per rondleiding, aanmelden verplicht via
Theater (13.00 uur)
Om 13.00 uur is er een toneelvoorstelling van ca. 35 minuten in het Archief. Met Stefan Papp en Wim Hilgeman van het Nederlands Toegepast Theater maken we een tijdreis door de geschiedenis van het stationsgebied in Nijmegen. In ca. 35 minuten gaan we van ‘nul tot nu’ in een voorstelling waarin het geen moment saai is. Aanmelden niet nodig.
Lezing 'een nieuwe toegang tot de stad' (15.00 uur)
Het stationsgebied is een van de meest levendige en dynamische plaatsen in de stad. De omgeving gaat ook nu weer op de schop. 160 jaar geleden heerste hier nog rust. Reizigers baanden zich wandelend of met paard en wagen een weg tussen de werkeloze vestingwerken door, op winderige dagen draaiden de wieken van de Buitenmolen en in de verte zag je de glooiende akkers van de Wolfskuil. De opening van het treinstation bracht in korte tijd een grote verandering teweeg. Over die verandering en over de eerste jaren van het bestaan van de stationsomgeving vertelt historisch geograaf, bouwhistoricus en oud-archiefmedewerker Hylke Roodenburg. Aanmelden niet nodig.
Animatie 'de eerste stations in Nijmegen'
Vóór het theaterstuk, tussen het theater en de lezing in & ná de lezing, toont Jeroen de Groot een bijzondere animatie over het Nijmeegse station. In deze animatie, van ongeveer 15 minuten, zijn drie stations te zien. De eerste van de Nijmeegsche Spoorweg Maatschappij. Het tijdelijke station, dat tussentijds gebruikt werd tijdens de bouw van het Station. En het station van architect Peters, inclusief het interieur.
Op de website van Open Monumentendag Nijmegen staat het volledige programma met alle deelnemende monumenten.
Meer over het RAN
Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten op de RAN-website. Niet in de gelegenheid op 15 september? Voor iedereen die stukken wil raadplegen, een boek uit onze bibliotheekcollectie wil lezen of gewoon een vraag heeft over onze archieven en collecties, is de studiezaal uiteraard elke dinsdag t/m vrijdag tussen 11 en 17 uur geopend.