Tijdens Open Monumentendag 2022 is het Regionaal Archief Nijmegen van 11.00 tot 16.30 uur open op zaterdag 10 september. Het restauratieatelier is open, er zijn kleine exposities, een rondleiding en een lezing. Het landelijke thema dit jaar is duurzaamheid. 

Doorlopende activiteiten

  • Het restauratieatelier van het Archief opent de deuren, met gerestaureerde bouwtekeningen van o.a. de bekende architect Estourgie. En, leuk voor de kinderen: leer hoe papier wordt gemaakt en kom papier scheppen!
  • Bekijken van bouwtekeningen van bijzondere Nijmeegse panden. Het gaat om panden die niet open zijn tijdens de Monumentendag: zo krijg je er toch een kijkje in! We belichten o.a. de arbeidershuisjes in de Jan van Galenstraat en ‘’ ’t Slotje van de Baron’’ met bronnenmateriaal uit het Archief. Extra uitleg bij de bouwtekeningen door een deskundige om 11.30 en 14.30 uur.
  • Mini-expositie over de kermis in Nijmegen met verrassende bronnen.

Lezing Nijmeegse kermis

Ter gelegenheid van het 750-jarige jubileum van de kermis verschijnt in 2023 een boek met de titel 'De Nijmeegse kermis, de geschiedenis van een groot volksfeest'. De kermis is mogelijk het oudste immateriële duurzame culturele erfgoed van Nijmegen en sluit daarmee aan op het thema van de OMD 2022. René van Hoften geeft in zijn lezing een preview op het boek. Het was in al die jaren een volksfeest voor rijk en arm, voor jong en oud, voor boer en burger. Massaal werd de kermis bezocht en werd er geluisterd naar straatmuzikanten, gedanst in danstenten, volkstoneel bezocht in tentschouwburgen en werden op straat luidkeels kermisliederen gezongen. De grote revues van Bouwmeester, Ter Hall en Faveur trokken duizenden toeschouwers, de grote en kleine attracties en wafel-en palingkramen deden goede zaken. Nijmegen zinderde van opwinding in die dagen in oktober, tot aan de Tweede Wereldoorlog. De lezing wordt ondersteund met veel mooi beeld-en archiefmateriaal en ook door kermismuziek. Die wordt verzorgd door het trio ICV met accordeon, draailier en uilleann pipes; met Nijmeegse kermisliederen zoals 't Pierementje en Nimweegse Kaatje. Tijdstip: 13.00 uur, duur ca. 1 uur. Max. 75 personen, geen aanmelding vooraf.

Rondleiding

Ga mee op ontdekkingstocht naar het 17e eeuwse Nijmegen zoals dit door Feltman is vastgelegd. Het programma start met een introductie in het Regionaal Archief Nijmegen. Vervolgens zal historicus Martijn Vermeulen (www.stadswandelingnijmegen.nl) met de deelnemers in de voetsporen treden van Feltman aan de hand van zijn ‘vogelvluchtplan van Nijmegen’. Verrassende elementen uit de stadsplattegrond worden op locaties in het stadscentrum in de context geplaatst. Start 11.00 uur, afsluiting ca. 12.15 uur. Geen deelnamekosten. Max. 25 deelnemers, aanmelden noodzakelijk via iDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Open Monumentendag Nijmegen

Behalve het Archief, zijn er nog 50 (!) monumenten open op zaterdag 10 en zondag 11 september. Bekijk alle informatie op de website van de OMD & in het programmaboekje (PDF).