Op 18 september zal op de eerste etage van de Molenpoort de expositie 'Kijk omhoog, kijk vooruit' van start gaan. Kennis van en herinnering aan de Wederopbouw van Nijmegen na de Tweede Wereldoorlog staat centraal in deze tentoonstelling. De tentoonstelling vormt onderdeel van een grotere manifestatie van de Stichting Nijmegen Wederopbouwstad.

Wederopbouw in Nijmegen

In 2020 is het einde van de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar bevrijding herdacht. Het einde van de oorlog was tevens het begin van de wederopbouw, zeker van het zo hard getroffen Nijmegen. Binnen twintig jaar is het centrum herbouwd met voor Nederland unieke kwaliteiten.

De Stichting Nijmegen Wederopbouwstad heeft als doel de kenmerkende aspecten van dit bijzondere erfgoed onder de aandacht te brengen. De manifestatie Kijk omhoog, Kijk vooruit is de eerste grote activiteit van de Stichting.

Tentoonstelling en manifestatie

De tentoonstelling vormt het belangrijkste onderdeel van de manifestatie. Deze bestaat uit een rondgang door 7 “kamers”. Daarbij heeft kamer 1 (“Plein”) als grootste ruimte de functie van ontvangsthal. Van daaruit kunnen de bezoekers de route door de overige kamers maken. In die kamers komen achtereenvolgens de oorlogsverwoesting, de wederopbouwarchitectuur en de herbouw zelf aan bod, gevolgd door kamers met iconen en kunst. De rondgang eindigt met een kamer over de toekomst, d.w.z. het behoud van de wederopbouw uit de jaren 1945-1965, maar ook hedendaagse wederopbouwprojecten, zoals het station.

Praktische informatie

De tentoonstelling is de hele week, uitgezonderd maandag, te bezoeken tussen 11.00u en 17.00u. De tentoonstelling is van 19 september tot en met zondag 21 november te bekijken.