Leren in verbinding met de omgeving. Dat is de visie van Het Rijks vmbo campus aan de Goffertweg op leren. Het gold ook als uitgangspunt van het project waarmee de ruim 80 eerstejaars dit schooljaar zijn begonnen. Naast het leren van je directe omgeving bleek het ook een enorme inspiratiebron te zijn voor een echte tentoonstelling. De kunst die dat heeft opgeleverd is vanaf donderdag 11 juni te bewonderen, gewoon vanaf de openbare weg.

Nieuwbouw

Leren buiten de schoolmuren doen ze vaker op Het Rijks. Het nieuwe schoolgebouw op de Goffertweg bleek de uitgelezen kans om de leerlingen een connectie te laten maken met de wijk, waarin aankomende november hun nieuwe school de deuren opent. Nu volgen de leerlingen van de onderbouw hun onderwijs nog op de tijdelijke locatie om de hoek op de Wezenlaan.

Project in de wijk

Het project begon met rondleidingen door de Goffert. Wijkkenners Piet Hieltjes en Wim Bilo (gids van Het Gilde) verzorgden dit. Ze namen de eerstejaars leerlingen mee op ontdekkingsreis langs het Goffertpark, de Goffertboerderij en het Goffertstadion. Het gebouw van het Rijks zullen veel Nijmegenaren nog kennen als de Technische School Dr. Poels.

Geïnspireerd door de verhalen van weleer gingen de leerlingen bij de kunstvakken aan de slag met het bewerken van foto’s die het Regionaal Archief beschikbaar stelde. Ook kregen ze les in dichtvormen bij het vak Nederlands. Zo konden ze tekst en beeld combineren in hun werken.

Corona

Door corona kreeg het creatieve proces een flinke tegenslag. Een op maat gemaakte rondleiding door het depot van het Regionaal Archief Nijmegen kwam te vervallen. Zo ook een speurtocht door het centrum van Nijmegen. En toen vervielen ook nog de ouderwetse lessen; medio maart brak een periode van onderwijs op afstand aan.

Walk-trough expositie

Het bleek een voedingsbodem voor creativiteit. Docenten en leerlingen van Het Rijks hebben een draai weten te geven aan het programma. En met succes! De kunstwerken die de leerlingen hebben gemaakt krijgen een plek op de (ver)nieuwbouw rondom de school op de Goffertweg 20. Met maar liefst 32 doeken versieren ze op kleurrijke wijze de grijze afzethekken rondom het gebouw.

Een officiële opening was helaas niet mogelijk. Nu is het een walk-through expositie voor de buurt. Voor de leerlingen van Het Rijks is het alsnog een groots sluitstuk van een langlopend project waarin de vmbo-school de verbinding zoekt met de omgeving. Vanaf donderdag is te zien hoe ze dat hebben gevonden.

Het kunstwerk, gemaakt van een foto uit 1970 van leerlingen metaalbewerken in de Technische School Dr. Poels uit de fotocollectie van het Archief.
Het kunstwerk, gemaakt van een foto van de Technische School Dr. Poels in 1957 uit de fotocollectie van het Archief.