Aan de hand van een eenvoudige ‘gebruiksaanwijzing’ zijn Nijmegenaren gevraagd om op Koningsdag, 27 april 2020, een foto te maken vanuit hun voordeur. Driehonderdvijfenzestig Nijmegenaren hebben hier aan gehoor gegeven! De eerste foto kwam al binnen om 00:01 uur vanaf de Havikstraat. Nimma by Night.

Alledaags perspectief

Wat volgde en de dagen erna binnendruppelde, zijn eigenlijk heel gewone maar tegelijkertijd ook bijzondere privébeelden vanuit het alledaagse perspectief van bewoners van de stad. We zien voortuinen, pleinen, straten, auto’s, fietsen, ontluikende planten, bomen, blauwe lucht. Heel veel blauwe lucht, zon, vlaggen, huizen, bakstenen, vergezichten.

Maar wat veelal ontbreekt zijn de mensen. Soms hijst iemand een vlag, zwaait een feestelijk in oranje geklede overbuurman je toe, of rennen kinderen op straat. Maar verder is het uitgestorven. Soms zie je op de foto’s een verdwaalde poging tot rommelmarkt. Kinderen hebben op de stoep speelgoed of ander koopwaar gelegd in de hoop er voorbijgangers mee te verleiden.

Foto's bekijken

Op de website van het Besiendershuis vind je de eerste 250 foto’s. Ze zijn gerangschikt op volgorde van binnenkomst. Dus wil je je eigen foto vinden, dan is dat een leuke zoektocht! Op een andere pagina vind je de volgende 115 beelden.

De foto's zullen worden opgenomen in de Beeldbank van het Regionaal Archief Nijmegen, als bijzondere momentopname van de stad. We willen iedereen hartelijk bedanken voor het insturen van de foto!