Bent u goed in het lezen van oude teksten en handschriften? Doe dan mee met de Nationale Paelografiewedstrijd!

De website Wat staat daer? organiseert een grote landelijke paleografiewedstrijdWat staat daer? is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Dit wordt ook wel paleografie genoemd, naar de Griekse woorden palaios (oud) en graphein (schrijven).

Op de Dag van het Handschrift op 23 januari 2020 start online op Wat staat daer?  de voorronde voor de eerste Nationale Paleografiewedstrijd. De voorronde eindigt op 20 februari om 16.00 uur. Op 14 maart 2020 is bij Het Utrechts Archief de finale. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel.

Er zijn twee categorieën: tot 25 jaar (voor jonge onderzoekers, studenten enz.) en vanaf 25 jaar. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen: € 500,- voor de winnaar en € 250,- voor de runner-up. Op de finaledag is er bovendien ook voor supporters een leuk programma, met onder andere een workshop 'transcriberen kun je leren' en optredens van theatergroep Aluin. 

Kijk voor meer informatie op Wat staat daer?Op die website kunt u makkelijk oefenen met het lezen van oude handschriften - of u nu met de wedstrijd mee doet of niet!