Als onderdeel van de herdenking van 75 jaar Vrijheid organiseert het 4 en 5 Mei Comité Nijmegen in de komende periode ter viering van 75 jaar bevrijding drie bijzondere activiteiten. Het drieluik bestaat uit twee lezingen en een onderwijsavond. Aan bod komen achtereenvolgens de thema’s Jodenvervolging en verzet in Nijmegen. De afsluitende avond staat in het teken van onderwijs over de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de Holocaust.

28 november: Jodenvervolging

Lezing door Jan Brauer, historicus gespecialiseerd in WO 2- en grensthema’s. Thema: Rabbijn Salomons en de opvang van Duitse joodse vluchtelingen na 1933.

In 1933 komen de eerste Duitse joodse vluchtelingen over de grens. Honderden komen aan in grensstad Nijmegen. De vluchtroute over station Nijmegen is populair en kansrijk, dankzij het zeer actieve Plaatselijk Hulpcomité tot steun aan de Duitsch-Joodsche Vluchtelingen. Dit comité wordt geleid door de Nijmeegse rabbijn Alexander Salomons. Hij is vaak op het station als de treinen aankomen en zorgt voor de eerste opvang in de synagoge in de Gerard Noodtstraat.

Een levendige schets van het vluchtelingenwerk vanaf 1933 door de rabbijn en zijn medewerkers. Hoe gaat het verder als de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvallen? Optreden door het duo Mir Tsvey: Jiddische liederen.

  • Datum: donderdag 28 november 2019
  • Aanvang: 19:00 uur tot uiterlijk 21:00 uur
  • Zaal open: 18:45 uur.
  • Locatie: Lindenberg, Huis voor de Kunsten, Steigerzaal, Ridderstraat 23, Nijmegen
  • Aanmelden niet nodig

12 december: Politieverzet in Nijmegen

Lezing door Hinke Piersma, historica en als onderzoeker verbonden aan het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Thema: Tussen staat en straat. Politieverzet in Nijmegen

Moffenknechten waren het, de politiemannen die ingrepen bij een demonstratie in het centrum van Amsterdam in december 1945. Het ‘Sieg Heil!’ galmde over het Leidseplein, een duidelijk bewijs dat de imagoschade van de Nederlandse politie enorm was. Ook in de decennia die volgden bleef het beeld dat de politie ‘fout’ in de oorlog was geweest hardnekkig. Maar meer dan we denken hebben politiemannen en -vrouwen zich verdienstelijk gemaakt in het verzet. Vaak door onopvallende acties die levensreddend konden zijn – van een ingefluisterd woord en een afgewende blik tot een openstaande deur. Soms door openlijk een dienstopdracht te weigeren zoals de Nijmeegse kinderinspectrice die het vertikte om een aantal Joodse slachtoffers naar Westerbork te begeleiden.

Na afloop van de lezing kunnen geïnteresseerden aansluitend deelnemen aan de rondleiding ‘De aanslag op korpscommandant Van Dijk’. De wandeling wordt verzorgd door historicus Martijn Vermeulen (www.stadswandelingnijmegen.nl).

  • Datum: donderdag 12 december 2019
  • Aanvang: 19:00 uur tot ongeveer 19:45 uur
  • Aansluitend om 20:00 uur een rondleiding tot 20:30 uur
  • Locatie: Lindenberg, Huis voor de Kunsten, Karolingenzaal, Ridderstraat 23, Nijmegen
  • Aanmelden noodzakelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

12 maart: Onderwijs over de Holocaust

Symposium: ‘Onderwijs over de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder de Holocaust’.

Langzamerhand zijn er steeds minder mensen die uit eerste hand kunnen vertellen over de oorlog. Betekent deze overgang van memory naar history ook dat er sprake is van een veranderende houding als het gaat om de omgang met het erfgoed van de oorlog? Welke ervaringen hebben leraren geschiedenis in de dagelijkse lespraktijk als het gaat om lesgeven over dit thema. Een avond niet alleen voor docenten geschiedenis, maar uitdrukkelijk ook voor diegenen die zich betrokken voelen.

Sprekers zijn leraren geschiedenis en onderzoekers die zich bezighouden met vraagstukken rondom de Tweede Wereldoorlog/Holocaust: M.J.A. van den Brandt, M.L.F. van Berkel, H. Kurstjens en D. Van der Meer. Na de inleidende lezingen is er tijd voor een paneldiscussie met actieve deelname van het publiek.