In 2018 viert Nijmegen het 500 jarig bestaan van het middeleeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen. Daarom organiseert het Regionaal Archief Nijmegen, in samenwerking met Wij zijn Mariken, op 28 en 31 mei van 11:00-12:00 uur een speciale Marikenrondleiding.

Programma

De rondleiding begint met twee mini-colleges door Jacques de Vroomen en Marjolein Pieks. Jacques, tot aan zijn pensioen wetenschappelijk medewerker theatergeschiedenis aan de Radboud Universiteit, neemt je mee in de context van de heksenvervolgingen. Mariken was in de ogen van de auteur een ‘heks’, maar toch wordt ze niet als een nare, enge vrouw neergezet. Waarom koos de auteur voor deze verrassende benadering?

Daarna gaat Marjolein, dichteres en vertolkster van Mariken, in op de actualiteit van dit eeuwenoude verhaal. We hebben namelijk te maken met een zeer gelaagd verhaal, waarin bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, identiteit en een verbinding met het hogere in terug komen. Wat herkennen wij van onszelf in het verhaal van Mariken?

We sluiten af met een thematische rondleiding in het Regionaal Archief Nijmegen. Samen bekijken we originele archiefstukken over Mariken en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Praktische zaken

  • Datum en tijd: maandag 28 mei en donderdag 31 mei, 11:00-12:00 uur
  • Locatie: Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27
  • Kosten: gratis
  • Vooraf aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. noodzakelijk in verband met de maximale groepsgrootte van 20 personen