Op 22 november 2017 tekende Kees Aalbers, de voorzitter van Union, de schenkingsovereenkomst van het archief van Voetbalvereniging Union (1967-2000) en de voorganger, R.K. Sportvereniging Union (1914-1967). De archieven zijn vanaf nu in te zien in onze studiezaal. Veel dank aan de vrijwilligers die het archief geordend en beschreven hebben!

De geschiedenis van Union gaat meer dan een eeuw terug. Op 24 februari 1914 richtte een tiental jongens van de zesde klas van de St. Josephshool een voetbalteam op met de naam Union: eenheid. De jongens gingen naar het Canisius College en concurreerden in de eerste jaren met het voetbalteam Externen Canisius College. Na de opheffing van dat team groeide het ledenaantal van Union en nam het team deel aan zomeravondwedstrijden en schoolcompetities.

Union was op enkele jaren na verbonden aan de Roomsch-Katholieke Voetbalbond en onderhield haar banden met het Canisius College. Dit verklaart ook de foto uit het archief waarop de paters Jezuïeten te zien zijn in het publiek bij een voetbalwedstrijd van Union.

Bij de R.K. Sportvereniging Union lag de nadruk op voetbal, maar er waren ook andere sportafdelingen. Omdat de afdelingen langzaam een eigen koers gingen varen, besloot de ledenvergadering op 10 maart 1967 om de sportvereniging op te splitsen. De vijf afdelingen (atletiek, tennis, tafeltennis, voetbal en hockey) gingen als zelfstandige verenigingen verder. De afdeling voetbal ging verder als Voetbalvereniging Union.

Kees Aalbers, voorzitter van Union, tekent de schenkingsovereenkomst