Ik ben Sarah Chahbari en ik werk sinds april 2017 bij de gemeente Nijmegen als trainee. Als trainee werk je elk half jaar aan een nieuw project op verschillende afdelingen binnen de gemeente Nijmegen voor de duur van in totaal 2 jaar. Ik heb Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de HAN, maar mijn eerste opdracht was bij het Regionaal Archief Nijmegen (RAN).

Het afgelopen half jaar heb ik onderzoek gedaan naar het verwerven van digitale particuliere informatie. Het verwerven van digitale particuliere informatie vraagt namelijk om een andere aanpak dan het verwerven van analoge (= papieren) particuliere informatie. Digitale particuliere informatie is kwetsbaar en vluchtig van karakter. Dit komt doordat bestanden worden gedeletet, websites en social media accounts uit de lucht worden gehaald en software veroudert. Het is dus belangrijk dat het RAN zich nog nadrukkelijker op het terrein van digitale particuliere informatie gaat begeven, omdat anders het risico bestaat dat belangrijke informatie over de stad verloren gaat.

Voor mijn onderzoek heb ik de landelijke ontwikkelingen met betrekking tot het verwerven van digitale particuliere informatie onderzocht. Uit mijn onderzoek is gebleken dat het verwerven van digitale particuliere informatie nog in de kinderschoenen staat. Ik ben erachter gekomen dat er geen kant-en-klare aanpak bestaat voor het verwerven van digitale particuliere archieven. Iedereen is nog op zoek en heeft verschillende opvattingen over wat het beste is om te doen. Het RAN zal dus zelf meer ervaring op moeten doen met het verwerven van digitale particuliere informatie om erachter te komen welke manier van werken het beste bij het RAN past. Ik heb op basis van mijn onderzoek een rapport geschreven voor het RAN met daarin 10 aanbevelingen.

Het was voor mij een unieke ervaring om als maatschappelijk werker bij het RAN te werken. Ik ben hier begonnen zonder enige kennis over archieven. In een relatief korte tijd heb ik veel geleerd en ontdekt. Hier kijk ik met een voldaan gevoel op terug. In oktober begin ik aan mijn tweede opdracht bij de afdeling Zorg en Inkomen.

Sarah Chahbari