Zoals elk jaar is de eerste dag van het nieuwe jaar waarop we open zijn voor publiek Openbaarheidsdag. Honderden archiefstukken uit de archieven die we beheren worden dan openbaar en zijn vanaf dat moment in te zien.

Het overzicht van de 523 dossiers die per 2 januari 2024 openbaar worden vindt u in de Lijst van bestanddelen openbaar per 01-01-2024 (pdf, 1,12 Mb). U kunt de dossiers inzien in onze studiezaal.

Overheidsarchieven

Veruit de meeste van deze stukken zitten in gemeentelijke archieven (348). Ze bevatten bijvoorbeeld personeelsdossiers van de Nijmeegse Distributiekring en Luchtbeschermingsdienst, en dossiers over de vergunningverlening aan bedrijven door verschillende gemeenten.

Fietsendief

Uit de voormalige gemeente Overasselt wordt een dossier met processen verbaal van de gemeentepolitie uit 1939 en 1940 openbaar. Naast talloze bekeuringen voor fietsen zonder (deugdelijk) achterlicht –maandag voorkomen bij het kantongerecht!- en voor eieren rapen waar dat helemaal niet mag (één gegapt meeuwenei –maandag voorkomen bij het kantongerecht!) vinden we ook het uitgebreide verslag van een intensieve opsporingsactie naar… een gestolen fiets. En met succes: de bij de Rooms-Katholieke kerk -tijdens een dienst- in Nederasselt gestolen fiets wordt al een dag later, met inzet van de Marechaussee, teruggevonden in Zeist (prima fietsje, zo’n “Garant”). De fietsendief, een Haagse loodgieter die “het loopen zat” was, wordt in zijn kraag gegrepen. Andere tijden…

Vragen over homoseksualiteit? Bel dan..

Van andere tijden getuigt ook het archief van het Gelders Adviescentrum Homoseksualiteit (GACH), dat vanaf de jaren ’70 tot halverwege de jaren ’90 een telefonische advieslijn in de lucht hield. Naast een grappenmaker nu en dan werd de telefoondienst goed gevonden door bellers met serieuze vragen over (de eigen) homoseksualiteit.  De anonieme gespreksverslagen geven een treffend inzicht in een veranderende tijd: de aanvankelijk hoge, door werkkring en familie opgeworpen drempel om uit de kast te komen, de onzekere zoektocht naar informatie en naar ‘lotgenoten’ én natuurlijk de verontrustende opkomst van AIDS in de eerste helft van de jaren ’80.

Genealogen

Daarnaast worden er ook dit jaar weer van diverse gemeenten de nodige bevolkingsregisters en akten van de burgerlijke stand openbaar gemaakt, belangrijke bronnen voor stamboomonderzoekers.

Lees hier alle blogs van het Regionaal Archief Nijmegen.