Zoals eerder gemeld maakt het Regionaal Archief Nijmegen momenteel een van zijn omvangrijkste en belangrijkste archieven beter toegankelijk voor het publiek: het secretariearchief Nijmegen over de jaren 1810-1946. Daarbij treffen we regelmatig fraaie afbeeldingen aan. Zoals deze ingekleurde tekening in groot formaat (47 x 97 cm) uit 1928. In dat jaar liet J.H. van Hezewijk een negentiende-eeuwse villa aan het Keizer Karelplein 1 ingrijpend verbouwen tot Café-restaurant Germania. 

Estourgie

Het ontwerp, in de stijl van de Amsterdamse School, was van de hand van de Nijmeegse architect Charles Estourgie. Prof. Ir. Wattjes, architect en hoogleraar bouwkunde in Delft, was lovend over het gebouw: 'een van de weinige goede voorbeelden van hedendaagsche architectuur te Nijmegen'.

Vergunning afgewezen

Kort na de opening van Germania in september 1928 vroeg Van Hezewijk bij de gemeente vergunning aan voor het plaatsen van een metershoge lichtreclame op het dak van zijn café-restaurant. De hier afgebeelde tekening van Estourgie diende als bijlage bij zijn verzoekschrift. De lichtreclame moest passanten er ook in het donker op attenderen dat de gloeilampen van het Nijmeegse bedrijf Splendor 'beter' en 'goedkoper' waren dan die van concurrenten. Helaas voor Van Hezewijk en voor Splendor gaf het college geen vergunning af omdat de reclame 'daar niet op haar plaats zou zijn'. Vond men het lichtgevend gevaarte te schreeuwerig voor het chique Keizer Karelplein?

Godfried Bomans

Café-restaurant Germania werd een bekende pleisterplaats voor medewerkers en studenten van de in 1923 opgerichte universiteit, waarvan het hoofdgebouw eveneens aan het Keizer Karelplein lag. Godfried Bomans schreef dat hij als student vanuit het café-restaurant zag hoe de Duitsers in de nacht van 9 op 10 mei 1940 de stad binnentrokken. Na de bevrijding van Nijmegen in september 1944 was de naam 'Germania' besmet en wijzigde de uitbater die in 'Normandie', de Franse provincie waar op D-Day de bevrijding van West-Europa was begonnen. 'Een naamsverandering waarin de gehele oorlog besloten ligt', aldus Bomans. Het café-restaurant werd in 1969 gesloopt. Op deze plek staat nu het kantoor van de Rabobank.

Zelf 'schatgraven' in het archief van de Secretarie Nijmegen 1810 - 1946? Raadpleeg hier de voorlopige inventaris. De studiezaal van het RAN is dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur open. De tekening komt uit archief 2, inv. nr. 90132. Klik hier voor alle blogs van het RAN.