Op 1 januari van het nieuwe jaar worden er weer stukken openbaar uit de archieven die we beheren. Dinsdag 4 januari, de eerste dag van 2022 waarop we normaal gesproken voor publiek geopend zijn, is het dan ook Openbaarheidsdag. Vanaf die dag kunt de stukken inzien.

Het overzicht van de 265 archiefstukken die per 1 januari 2022 openbaar worden vindt u in de Lijst van bestanddelen openbaar per 01-01-2022 (pdf, 1 Mb). U kunt de dossiers inzien in onze studiezaal tijdens openingstijden.

Overheidsarchieven

Het grootste deel van de stukken die nu voor het eerst openbaar worden zit in gemeentelijke archieven (180). Daaronder bijna 75 personeelsdossiers van medewerkers van de Brandweer, Distributiekring en Luchtbeschermingsdienst in Nijmegen. En 35 dossiers over de vergunningverlening aan bedrijven door verschillende gemeenten. Verder nog iets spannends? Enkele stukken hebben te maken met onderzoek naar het gedrag van personeel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zitten in de archieven van de Gemeente Electriciteitswerken en het Polderdistrict Circul van de Ooij.

Opmerkelijke brieven

En er is een opmerkelijk dossiertje uit 1944 over de desertie van E. van Lokhorst uit het Transportkorps Speer, een paramilitair onderdeel van het Nationaal-Socialistische Motorkorps in nazi-Duitsland. In een brief verzoekt de Sturmführer und Dienststellenleiter aan Nijmeegs NSB-burgemeester Marius van Lokhorst vriendelijk maar dringend om informatie te geven over het verblijf van zijn gedeserteerde neef. Eerstgeoemde heeft namelijk het ernstige vermoeden dat de burgemeester hier meer van afweet. In zijn antwoordbrief laat Van Lokhorst weten zich beledigd te voelen en ontkent hij iets te weten van de verblijfplaats van zijn neef. Hoe dit is afgelopen is misschien een onderzoekje waard…

Particuliere archieven

Ook stukken uit archieven van scholen, kerken, belangenverenigingen en politieke partijen worden openbaar. Toen de Communistische Partij Nederland, afdeling Nijmegen, zich in 1991 ophief na het opgaan in GroenLinks, verscheen een boekje over de partijgeschiedenis vanaf 1918: Communisten aan de Waal. Veel informatie hiervoor haalden de schrijvers uit interviews met diverse partijleden. De cassettebandjes waarop deze interviews staan zijn vanaf nu te beluisteren in onze studiezaal.

Met deze openbaring komen er zeven archieven bij die per 1 januari geheel openbaar zijn.