Iedereen kan nu drie nieuwe toegangen op archieven van gemeentelijke diensten raadplegen via de digitale studiezaal van het Regionaal Archief: de Keuringsdienst van Waren Nijmegen 1908-1985, de Controledienst der Gemeentefinanciën Nijmegen 1910-1953 en de Gemeentelijke Accountantsdienst Nijmegen 1954-1993.

Keuringsdienst van Waren

De Keuringdienst van Waren staat vooral bekend om het onderzoek naar voedingsmiddelen en grondstoffen waaruit voedingsmiddelen werden geproduceerd. Maar de dienst controleerde bijvoorbeeld ook verpakkingsmiddelen, meubelstof, beddengoed, eet- en drinkgerei en kinderspeelgoed. Verder gaf de dienst voorlichting aan de consument en producent. In de beginjaren was de Keuringsdienst gevestigd in een gebouwtje op het terrein van het Gemeentelijk Slachthuis, aan de Linker Waalbandijk. Nadat het werkgebied van de dienst begin jaren ’20 werd uitgebreid van één naar 64 gemeenten, werd deze werkplek te klein en verhuisde de Keuringsdienst naar een voormalige sigarenfabriek aan de Van Nispenstraat.

Controle- en Accountantsdienst

De Controledienst en zijn opvolger de Accountantsdienst controleerden de financiële administratie van de gemeente. Vooral het archief van de Controledienst is een verrassend gave en rijke informatiebron. Het bevat niet alleen gegevens over de gemeentelijke diensten en bedrijven, maar ook over tal van niet-gemeentelijke instellingen en initiatieven waarmee de gemeente bemoeienis had. Bijvoorbeeld de Betuwsche Tramweg Maatschappij in de jaren 1906-1951 en het plaatselijk bureau van Winterhulp Nederland in 1941-1942. De Controledienst bemoeide zich ook met de financiële afwikkeling van de opruimingswerkzaamheden in het door de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen Nijmegen.

Kijk hier voor alle blogs van het RAN.