Vanaf 5 mei staan duizenden archiefstukken over Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog online. Dankzij een groot landelijk digitaliseringsproject zijn belangrijke bronnen over de oorlog op de website van het Regionaal Archief Nijmegen beschikbaar.

Scanproject

In 2019-2020 is 12 meter aan archief gescand in het kader van een project van Metamorfoze. Netwerk Oorlogsbronnen coördineerde het project, Picturae verzorgde de scans.

16 archieven

61.933 scans van archiefstukken uit 16 archieven en collecties over de Tweede Wereldoorlog staan vanaf vandaag online. Ze zijn bijvoorbeeld te vinden in de collectie Tweede Wereldoorlog. Ook papieren van de Luchtbeschermingsdienst, de Commissie tot Documentatie van het Verzet in Nijmegen en de afdeling Nijmegen van het Oorlogsgravencomité zijn online te zien. Via de zoekingang Archiefstukken kunt u op trefwoord en periode zoeken naar bronnen over de Tweede Wereldoorlog. Met het filter 'Digitaal' zijn de scans gemakkelijk te vinden.

Bijzondere archiefstukken

Er zitten bijzondere stukken tussen, die de pijnlijke kanten van de oorlog laten zien maar soms ook vrolijk zijn. Neem een aandoenlijk liefdesbriefje, dat een jonge vrouw (You Kurrel) na de bevrijding in haar beste Engels schrijft aan een geallieerde soldaat: ‘Lieve Bill, kom kwik bek uit schuime [Duitsland]’. Of een kleurrijke oorkonde waarin Nijmegen vrienden en bondgenoten bedankt voor de bevrijding van de stad.

Oorkonde Nijmegen, waarin Nijmegen de bevrijders bedankt, ca. 1945.

Openbaarheid

Sommige archiefstukken zijn (nog) niet online te bekijken door openbaarheidsbeperkingen of auteursrecht. Stukken met auteursrechtelijk beschermd materiaal komen niet online, maar zijn wel in onze studiezaal digitaal te bekijken.

Kijk hier voor alle blogs van het RAN.