Het archief van de Gemeentelijke Sociale Dienst Nijmegen 1936-1984 is nu beschikbaar voor het publiek. Het archief, ruim 13 meter, geeft een mooi beeld van de organisatie van de dienst zelf en van zijn taak: de ondersteuning van de laagste inkomensgroepen.

Doelgroepen

De Sociale Dienst had diverse uiteenlopende doelgroepen, zoals werklozen, gehandicapten en psychiatrische patiënten. Sommige cliëntgroepen weerspiegelen belangrijke historische gebeurtenissen, in de stad en zelfs op het wereldtoneel. Zo ondersteunde de Gemeentelijke Sociale Dienst na de Tweede Wereldoorlog onder meer oorlogsslachtoffers, evacués, gezinnen van geïnterneerde politieke delinquenten en Rijksduitsers. Na de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) bediende hij ‘Indisch gerepatrieerden’ en na de Hongaarse Opstand (1956) vluchtelingen uit dat land. In het archief komt ook de zorg voor kunstenaars nadrukkelijk aan bod, en voor woonwagenbewoners in Nijmegen en een aantal naburige gemeenten.

Huisvesting

De Gemeentelijke Sociale dienst zat lange tijd op de Kronenburgersingel 73, in het voormalige Stedelijk Gymnasium. Na vele omzwervingen door de stad was de Gemeentelijke Sociale Dienst sinds 1969 gehuisvest aan het Mariënburg. Daar ging de dienst in 1985 na een gemeentelijke reorganisatie verder als Dienst Sociale Zaken.

Archief bekijken

U kunt de inventaris van het archief van de Gemeentelijke Sociale Dienst bekijken via de Digitale Studiezaal. Zodra wij weer bezoekers mogen ontvangen, kunt u stukken uit dit archief, voor zover openbaar, aanvragen en inzien. Kijk hier voor alle blogs van het RAN.

Bezetting van de Sociale Dienst in 1980. De demonstratie vond plaats  in het gebouw van de Raad van Arbeid, waar de Sociale Dienst tijdelijk gehuisvest was, wegens de verbouwing. F54098, foto van Fotopersbureau Gelderland