In de afgelopen maanden zijn er interessante nieuwe boeken verschenen over Nijmegen en omgeving. Ze zijn opgenomen in onze uitgebreide bibliotheekcollectie. U kunt ze in de studiezaal van ons archief inzien.

Boeken uit de regio

Een paar bijzondere boeken uit de omgeving om mee te beginnen. Onlangs verscheen Kroonwerk Coehoorn, over een rond 1700 aangelegd verdedigingswerk aan de Maas bij Nederasselt. Niet ter verdediging van dit dorpje, maar van Grave. Het boek past in de fraaie reeks die Erfgoedplatform Gemeente Heumen in de afgelopen jaren voortvarend heeft opgebouwd.

Kent Nijmegen inmiddels al twee plaatjesverzamelalbums, uitgebracht door een supermarktketen, ook in omliggende gemeenten is dit idee opgepakt. De plaatselijke super in Beek gaf dit jaar het verzamelalbum Groeten uit Berg en Dal uit. Al plaatjesverzamelend kom je meer te weten over de geschiedenis van de dorpen in de voormalige gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Wij kregen een exemplaar met een complete set stickers.

Nijmegen

In Nijmegen kwamen boeken uit over verschillende delen van de stad. Bijvoorbeeld Bij de boom van Maria, dat Klaas Bouwer schreef over het Mariënbosch en de huizen Oud-Mariënboom en Mariënboom. Hier vlakbij staat het monumentale landhuis Villandry – doet mij altijd denken aan het paleis op de Dam. Over deze verborgen parel publiceerde Gerard Leonards Landgoed Villandry. Aan de vooravond van de afbraak van de buurt Jerusalem in Heseveld verscheen kort geleden Jerusalem. De buurt die bleef. Het bevat mooie foto’s en verhalen uit de geschiedenis van het in 1951 verrezen buurtje met zijn kenmerkende huizen van grijze betonplaten. 125 jaar Volksbelang belicht de maatschappelijke activiteiten van de voormalige woningbouwstichting. Op de vroegere geschiedenis van de stichting gaat dit boek wat minder in, maar dat is al in eerdere publicaties gebeurd.

Er is nog meer verschenen, kijk daarvoor in onze bibliotheekcatalogus of in de gele aanwinstenkast in onze studiezaal (op afspraak). Mogelijk doet u nog ideeën op voor cadeautjes voor de feestdagen.