De Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant (PGNC) en De Gelderlander tot en met 1945 zijn nu ook via krantenwebsite Delpher te doorzoeken. Dat komt doordat het Regionaal Archief Nijmegen zich bij als regionale krantenbank bij Delpher heeft aangesloten.

Delpher

U heeft ze de laatste tijd misschien op tv gezien, de tv-reclames voor Delpher. Op deze website, ontwikkeld en beheerd door de Koninklijke Bibliotheek, zijn honderden Nederlandse kranten, tijdschriften en boeken te lezen en te doorzoeken. De laatste jaren wordt Delpher aangevuld met gedigitaliseerde kranten die andere archiefinstellingen bewaren.

Sinds kort zijn zo ook de PGNC en De Gelderlander tot en met 1945 te doorzoeken. Krijgt u een treffer uit een van ‘onze’ kranten, dan komt u automatisch op onze website terecht. Hiermee vergroten we de toegankelijkheid van onze bronnen.

In verband met auteursrechten zijn kranten is De Gelderlander van na 1945 niet via Delpher te vinden. Voor edities uit 1946-1957 kunt u op onze website terecht, voor edities uit 1957-2006 in onze studiezaal.

Open data

Van een groot deel van onze kranten zijn de scans en metadata beschikbaar gemaakt als open data: De Gelderlander (periode 1856-1945) en de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant (periode 1814-1942). We stellen onze datasets beschikbaar via het Open Dataportaal van de gemeente Nijmegen. U vindt ze onder het thema Cultuur.