Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Kwartier van Nijmegen

Ben je geïnteresseerd in het historische landschap in en om Nijmegen en in cartografie en landmeetkunde? Dan vind je op de website www.kwartiervannijmegen.nl de nodige informatie en weetjes.

Eigendom vastleggen

Oude kaarten kun je al op veel andere websites vinden, zoals de Historische Atlas Nijmegen, Topotijdreis, HisGIS en in de beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (kadastrale kaarten bijvoorbeeld ). Maar hoe maakten ze die in een tijd zonder satellieten en vliegtuigen? Hoe werden eigendommen vroeger vastgesteld en afgebakend? Welke instrumenten gebruikte de landmeter daarvoor? Wat was vanaf de 19de eeuw de rol van het Kadaster? Kwartier van Nijmegen vertelt het je, en kijkt hierbij regelmatig verder dan de eigen regio.

Links naar meer informatie

De website bevat daarnaast enkele themapagina’s over zaken als grenspalen en (Nijmeegse) landmeetkundigen. Een lijst met links naar andere wetenswaardige websites leidt je naar nog veel meer.

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten: