Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

MijnGelderland

De rijke geschiedenis van Nijmegen en omgeving staan niet op zichzelf. Al sinds 1247 maken we deel uit van Gelderland (vroeger: Gelre). Verdiep je daarom ook eens in de geschiedenis van onze provincie! Dat kan bijvoorbeeld via de website MijnGelderland.

Duizenden verhalen

De geschiedenis van Gelderland is er één van vele verhalen. Alleen al op deze website zijn er enkele duizenden te lezen. Soms is het een korte tekst over een weetje (wat heeft het Duitse stadje Geldern met Gelderland te maken?) of over een gebeurtenis (zoals de Gelderse Oorlogen in de 16de eeuw), dan weer een verwijzing naar een organisatie die meer informatie geeft (zoals Museum Tweestromenland).

Zoeken en wandelen

Je kunt op verschillende manieren de geschiedenis doorzoeken: selecteer op periode, op regio, gemeente of thema. Of volg één van de informatieve routes door een stad, dorp of kasteel – zodra dat weer open is.

Canons

Nijmegen heeft zijn plaatselijke canon: de stadsgeschiedenis, verteld in 50 verhalen. En zo heeft ook Gelderland zijn eigen canon. En Lingewaard, en Groesbeek, en het Land van Maas en Waal. Allemaal online te bekijken. Zo leer je niet alleen je provincie kennen, maar kom je ook meer over je eigen woonplaats te weten.

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten: