Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Archiefbibliotheek

Steeds meer literatuur is online te vinden. Alle hedendaagse romans zijn te downloaden voor op de e-reader, via Google Books en Delpher kun je oudere boeken van voor tot achter doorlezen. Publicaties over de lokale geschiedenis vind je er echter weinig. Daarvoor kun je terecht in de bibliotheek van ons archief.

418 titels digitaal

Onze bibliotheekcatalogus bevat op dit moment 21.313 titels. Daarvan zijn er 418 geheel digitaal in te zien. Misschien niet veel, maar het is goed voor duizenden pagina’s aan informatie over de geschiedenis van Nijmegen en omgeving.

Series

Onder de digitale publicaties bevindt zich een aantal series. Bijvoorbeeld een hele serie archeologische rapporten over opgravingen in Nijmegen, Lent en Wijchen. En van de serie Zoeklicht, over familiegeschiedenis, zijn alle afzonderlijke artikelen beschreven en te lezen. Verder hebben verschillende scholieren hun profielwerkstukken beschikbaar gesteld, en studenten hun scripties. Veel scripties – ook over niet-Nijmeegse onderwerpen – zijn te vinden op de website van de Radboud Universiteit.

Naslagwerken

Maar ook enkele voor Nijmegen belangrijke naslagwerken kun je digitaal verslinden, zoals de Stede-atlas van Nijmegen van Friedrich Gorissen uit 1956 en De fatale aanval van Alfons E. Brinkhuis uit 1984, over het bombardement over de stad.

Niet digitaal

En er zijn dus nog eens 20.895 niet-digitale publicaties die in ons depot wachten om door jou te worden ontdekt. Je bent daarvoor welkom zodra onze studiezaal weer open gaat voor publiek.

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook eerdere berichten:

Kijk hier voor alle blogs van het RAN.