Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Kunst op straat

Beeldende kunst in de openbare ruimte. In de middeleeuwen waren het waarschijnlijk vooral heiligenbeelden. Daarna had je vooral al dan niet symbolische ornamentiek aan gebouwen. Vanaf de uitbreiding van de stad in 1880 is er kunst in allerlei vormen te vinden op (school)pleinen, in parken, aan gevels. Verschillende kunstwerken zijn niet mee ruit de stad weg te denken. Een mooi overzicht biedt de website Kunst op Straat in Nijmegen.

Op naam, plaats en jaar

Je kunt de website doorzoeken op naam van de kunstenaar, op locatie of op jaar. De meeste kunstwerken zijn voorzien van een korte uitleg over de geschiedenis. Je vindt standbeelden (zoals dat van Petrus Canisius), gevelkunst (bijvoorbeeld de leeuwen op de kazernes aan de Groesbeekseweg), muurschilderingen (zoals op een spoorwegviaduct in Dukenburg) en omgevingskunst (het Labyrinth).

Kunstroutes

Heb je genoeg van het thuis op een scherm zitten turen? Kies dan één van de acht kunstroutes en trek er op uit. Of stel zelf je route samen. Omdat de website niet álle kunst bevat, is er nog het nodige om zelf te ontdekken.

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten: