Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Stratenlijst gemeente Nijmegen

Wil je weten waar de naam van jouw straat vandaan en hoe lang die straatnaam al bestaat? Wat de Vlaamsegas met Vlaanderen te maken heeft? Wie Van Schaeck Mathon was? Waarom Malvert zo heet? Voor het antwoord kun je de archieven induiken, maar iemand heeft dat al voor je gedaan! Op de Stratenlijst gemeente Nijmegen vind je het resultaat.

Particulier initiatief

De website is opgesteld door de heer Essers, die van straatnaamgeving zijn specialisme heeft gemaakt. Zijn overzicht komt voort uit onderzoek naar publicaties over straatnamen en uit archieven van de gemeente Nijmegen. Je vindt niet alleen alle huidige straatnamen terug, maar ook die van verdwenen straten, de namen van wijken en andere toponiemen (sloten, velden, bossen, boerderijen, enzovoort).

Extra informatie

Soms bevat een lemma extra informatie, bijvoorbeeld over de hernummering van huisnummers. Iets wat van pas kan komen bij het doen van onderzoek naar een huisgeschiedenis. Verder bevat de website een lijst van alle raadsbesluiten over straatnamen in de gemeente die zijn genomen. En een kroniek met feiten en achtergrondinformatie.

Niet altijd antwoord

Voor sommige straatnamen zal een bevredigende verklaring uitblijven. Die straten zijn al zo oud dat de herkomst niet bekend is. Maar wat de Vlaamsegas met Vlaanderen heeft, wie Van Schaeck Mathon was en waarom Malvert zo heet vind je zeker terug!

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten: