Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Oud schrift

Dan heb je die prachtige middeleeuwse oorkonde gevonden waarin één van jouw verre voorouders vermeld moet staan… en dan kun je het stuk niet lezen! Elke periode heeft zijn eigen handschrift, en om dat te kunnen ontcijferen is de nodige oefening zinvol.

Wat staat daer?

Maar ja, hoe oefen je zonder een basis? De website watstaatdaer.nl is een mooi startpunt. Spelenderwijs leer je daar letters, cijfers, afkortingen en woorden herkennen uit verschillende tijdsperioden (van de middeleeuwen en zelfs de Romeinse tijd tot en met de 18de eeuw). Heb je dat in de vingers, dan kun je je aan hele teksten gaan wagen. De website biedt een ruime keuze.

Cursus op het Archief

Oefen je liever met anderen? Op het Regionaal Archief Nijmegen geven we een cursus oud schrift. Onder professionele begeleiding leer je verschillende schriften herkennen en lezen, met voorbeelden uit Nijmegen en omgeving. Houd de website in de gaten voor informatie over onder andere de startdatum.

Archieven met oud schrift

Vervolgens kun je je storten op onze eeuwenoude oorkonden of op het archief van het Nijmeegse stadsbestuur. Dat zit barstensvol stukken in oud schrift en alles is gedigitaliseerd.

Is die middeleeuwse oorkonde toch nog te moeilijk? Via het forum op Watstaatdaer.nl kun je een verzoek tot transcriptie plaatsen. Wie weet doet iemand anders het dan voor je!

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten: