Ook al is onze studiezaal nog even gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Filmcollectie

De Stichting Nijmegen Blijft in Beeld verzamelt, beschrijft en bewaart al sinds 1984 films over Nijmegen en omgeving. Zo heeft de stichting inmiddels één van de grootste regionale filmcollecties van het land opgebouwd. De kwetsbare film- en videobanden liggen in ons archiefdepot opgeslagen.

Gedigitaliseerde films

Om de films ook voor de toekomst te behouden, worden ze gedigitaliseerd. Een aantal daarvan kun je bekijken via onze website. Bijvoorbeeld de oudst bekende film, met koningin Wilhelmina. Maak een rondje door het Nijmegen van 1920 (deels met de tram!). Of kijk hoe de bevrijding in mei 1945 werd gevierd. De Vierdaagse in 1969, NEC dat voor het laatst in het ‘oude’ Goffertstadion speelt of Ben Luderer die werkt aan zijn vogelvluchtplan van de binnenstad.

Instituut voor Beeld en Geluid

Ook op de website van het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum staan de nodige films van Nijmegen.

Kijkplezier

Ga dus lekker bingewatchen, de collecties bieden uren kijk- en luisterplezier. Voor nog meer beleving zijn de jaarlijkse filmvoorstellingen in concertgebouw De Vereeniging een echte aanrader! Meer informatie daarover staat op de website van Nijmegen Blijft in Beeld.

De komende week zullen we op deze pagina en op Facebook nog wat tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten: