Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Kranten

Kranten vertellen over wat er in de wereld en in jouw woonplaats gebeurt. Ze bevatten columns, sportuitslagen, (reclame)advertenties, berichten over geboorten en overlijdens. Ze zijn dus een belangrijke bron van informatie.

Oude couranten

In 1618 verschijnt de eerste Nederlandse krant. De eerste krant gericht op Nijmegen, uit 1814, is de protestantse Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant (PGNC). Later zien katholieke kranten het licht: De Batavier (1843) en De Gelderlander (1848). Nijmeegs(ch) Dagblad (1944) en De Brug (1960) volgen. Na de oorlog komen ook de eerste wijkkrantjes op.

Gedigitaliseerde kranten

Veel oudere kranten zijn digitaal te doorzoeken. Op onze eigen website vind je de PGNC (1814-1942), De Gelderlander (1856-1956) en de Wijkkrant voor Nijmegen-Oost (1972-2008). Ga voor nog veel meer kranten naar Delpher.

Naoorlogse kranten

Kranten van na de oorlog zijn vanwege auteursrecht vaak nog niet gedigitaliseerd, maar bij ons in de studiezaal – zodra onze deuren weer opengaan – kun je óók De Gelderlander uit 1957-2006 bekijken.

Nieuws van 100 jaar geleden

Wat stond er vandaag 100 jaar geleden in de krant? De Kennisbank op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kent een leuke tool waarmee je dat snel kunt bekijken. Zie daarvoor de Voorpaginatool.

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten:

Kijk hier voor alle blogs van het RAN.