Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Beeldbanken

Plaatjes kijken, het verveelt nooit. Of het nu is om melancholisch te mijmeren over hoe alles toch zo is veranderd, om te bestuderen hoe de buurt er vroeger uitzag of om wetenschappelijke analyses van de vroegere klederdracht uit te voeren. Verspreid over het internet vind je veel historische beelden van Nijmegen en de Nijmegenaren.

90.000 afbeeldingen

Onze eigen beeldbank om te beginnen: alleen al van Nijmegen ruim 90.000 afbeeldingen! Gemakkelijk te doorzoeken op datum, straat of trefwoord. Vrijwilligers zijn constant bezig de beschrijvingen te verbeteren. Regelmatig zetten we mooie afbeeldingen op onze eigen Facebookpagina.

Facebook en websites

Ook Facebookpagina Oud Nijmegen verrast je regelmatig met bijzondere foto’s van de stad. Op website Noviomagus.nl zijn veel historische afbeeldingen te vinden in de categorie beeldbank. Foto’s gemaakt in opdracht van of door Defensie vind je op de website van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Foto’s van monumenten vind je op de beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

En dan zijn er natuurlijk nog allerlei websites die nieuwe foto’s laten zien. Daar beginnen we nu maar niet aan…

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten: