Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Topotijdreis

Vorige week lieten we al de Historische Atlas Nijmegen zien als bron van informatie. Topotijdreis (http://www.topotijdreis.nl/) is wat minder diepgaand, maar erg interessant voor wie de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen en de rest van Nederland wil bestuderen. Op deze website van het Kadaster staan alle topografische kaarten die in de afgelopen twee eeuwen zijn uitgegeven door het Kadaster en de voorlopers ervan.

Inzoomen en jaartal kiezen

Het is simpelweg een kwestie van inzoomen op de kaart van Nederland en dan op de schuifstok links een jaartal kiezen. Zo zie je in een muisklik dat Nijmegen tussen 1868 en 2019 bijna 40 keer groter is geworden.

Opletten

Topografische kaarten werden niet elk jaar vernieuwd. Als je over de schuifstok door de tijd beweegt krijg je dus niet bij elk jaar een nieuwe kaart. Denk dan ook niet dat het Goffertpark in 1956 in aanleg was. Dat was het wel toen de kaart in 1937 uitkwam – pas 20 jaar later werd de kaart vernieuwd. Daarbij komt dat Nijmegen op verschillende aparte kaartbladen staat. Staat de schuifstok op 1930, dan wordt Nijmegen centrum weergegeven volgens de situatie van 1913 en St. Anna volgens de situatie van 1909.

Luchtfoto’s

Sinds enkele weken heeft de website een nieuwe toepassing: luchtopnamen van Nederland uit de periode 2006-2019 zijn toegevoegd. Je kunt daarop behoorlijk inzoomen, vooral op de meest recente foto’s.

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten: