Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Huisgeschiedenis onderzoeken

Hoe oud is jouw huis? Wie heeft het laten bouwen? Wie was de architect en wie hebben er vóór jou gewoond? Zijn er oude foto’s van het huis? Je kunt daar vanachter je pc, laptop of smartphone al meer over te weten komen dan je misschien denkt!

Bouwvergunningen

Van de meeste bestaande panden in de gemeente Nijmegen vind je de bouwvergunningen en -tekeningen in het Digitaal Gebouwendossier Nijmegen. Tenminste, als ze na ongeveer 1900 zijn gebouwd. Bewoon je een ouder pand, zoek dan alvast in het archief van oudere bouwvergunningen. De vergunningen in dat archief zijn nog niet gescand. Van vóór 1880 hebben we weinig bouwvergunningen. En voor bouwvergunningen van Nijmegen-Noord van vóór 1998 kan de gemeente Overbetuwe je meestal helpen.

Bewoners

Wil je weten wie er vroeger op jouw adres woonden? Adresboeken op onze website zijn hiervoor een goede bron. Vaak is ook het beroep van de bewoner(s) vermeld. Woningkaarten uit de periode 1920-1946 vermelden wie in die tijd een adres bewoonden. Je vindt ze via Personen en locaties (kies bij Bron voor Woningkaarten). Let wel op: huisnummers kunnen in de loop van de tijd zijn veranderd! Ook via kranten vind je informatie over vroegere bewoners of bedrijven.

Bezitters

Dateert je huis uit 1832 of eerder, dan kun je de Historische Atlas Nijmegen huiseigenaren opsporen. Vink bij de rubriek ‘Eigenaren en bewoners’ de periode 1655-1832 aan en klik op het perceel. Meer informatie verschijnt vanzelf. Van diverse panden in het stadscentrum zijn zelfs bewoners uit de 14de eeuw te achterhalen.

Beelden

Onze beeldbank bevat vele duizenden afbeeldingen van straten en huizen. Grote kans dat ook jouw huis er tussen staat. Raadpleeg voor het zoeken eerst onze zoektips!

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten:

Kijk hier voor alle blogs van het RAN.