Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Oorlogsdoden Nijmegen

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in de stad. Tot op de dag van vandaag zie je dat in het straatbeeld: een modern stadscentrum, grotere en kleinere oorlogsmonumenten verspreid over de stad. Wie je niet meer ziet zijn de honderden, ja zelfs enkele duizenden slachtoffers die in de oorlog omkwamen: bij vliegtuigcrashes, tijdens het bombardement van 22 februari, rondom de bevrijding in september 1944 of in het halfjaar daarna, toen Nijmegen frontstad was. Om de slachtoffers niet te vergeten is de website Oorlogsdodennijmegen.nl opgezet.

Data, verhalen en videoportretten

Je vindt er een overzicht van alle – of ten minste: zo veel mogelijk – personen die destijds woonden in Nijmegen of er werden begraven. Niet alleen droge data, maar waar mogelijk ook met verhalen erbij. Je kunt zoeken op naam, op adres, gebeurtenis of plaats van overlijden. Van zo’n 20 slachtoffers zijn inmiddels videoportretten gemaakt.

Oorlogsdoden Nijmegen is zo een indrukwekkend digitaal oorlogsmonument geworden, waar iedereen op elk gewenst moment even bij kan stilstaan.

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten:

Kijk hier voor alle blogs van het RAN.