Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Historische Atlas Nijmegen

Waar stonden precies de middeleeuwse stadsmuren? Wie hebben vroeger in mijn huis gewoond? Waar vind ik historische winkelpanden? Welke delen van de stad werden in de Tweede Wereldoorlog verwoest? Op veel van zulke vragen kan de Historische Atlas Nijmegen (http://kaart.nijmegen.nl/historie/) antwoord geven. Allerlei historische gegevens zijn op deze website verwerkt in een plattegrond.

Kaartlagen

Je kunt verschillende kaartlagen over elkaar heen leggen. Als je een historische kaart of luchtfoto’s over de huidige plattegrond heen legt, zie je bijvoorbeeld dat op de plaats van jouw huis aan de Wim Beermanstraat in 1936 nog een wielerbaan lag! Of door welke straten de stoomtram in 1894 reed.

Links

Verschillende kaartlagen bevatten links naar andere websites voor meer informatie. Zo kom je bij de woningkaarten van huizen uit op de website van het Regionaal Archief Nijmegen. De locaties van oorlogsslachtoffers of verzetslieden in de Tweede Wereldoorlog linken naar Oorlogsdoden Nijmegen (over die website later meer!).

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten: