Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Familiegeschiedenis onderzoeken

Vroeg of laat stellen veel mensen zich de vraag: wie waren nu eigenlijk mijn voorouders? Wat deden ze en waar woonden ze? Voor zulke vragen moet je in het archief zijn. En op internet! Maar hoe pak je zoiets aan?

Levende personen

Gegevens over nog levende personen zijn meestal niet openbaar, vanwege de bescherming van de privacy. Doe daarom eerst navraag bij je familie naar namen van voorouders.

Handige websites

Voor persoonsgegevens van meer dan 100 jaar oud zijn er verschillende websites. Op Wiewaswie en het Gelders Archief vind je geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten. Bevolkingsregisters zoals deze uit 1820-1910 staan op onze eigen website en vermelden wie waar woonde, met de gezinsleden. Te vinden via Personen en locaties en dan bij Bron kiezen voor Bevolking.
Nog verder terug? Dan kun je via Personen en locaties doop-, trouw- en begraafboeken van de kerkgemeenschappen doorzoeken.

Voor- en achternamen

Meer weten over de betekenis en verspreiding van jouw naam? Kijk dan op de voornamenbank van het Meertens Instituut en de familienamenbank van het CBG, Centrum voor familiegeschiedenis.

Achtergrondinformatie

Wil je meer achtergrondinformatie bij je stamboom, dan kun je bijvorbeeld notarisakten, schepenprotocollen en raadssignaten doorzoeken op naam. Of kranten. Probeer daarbij verschillende schrijfwijzen van de namen uit.

Zie voor meer tips onze website. Eén waarschuwing vooraf: het kan verslavend zijn!

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zie ook eerdere berichten:

Kijk hier voor alle blogs van het RAN.