Ook al is onze studiezaal gesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, je kunt ook thuis over de Nijmeegse geschiedenis leren. De komende tijd zullen we je vertellen waar je online terecht kunt voor oude foto’s, kranten, bijzondere archiefstukken en mooie verhalen op de websites van het Regionaal Archief Nijmegen en van andere erfgoedinstellingen.

Noviomagus.nl

Zin om je helemaal onder te dompelen in verhalen over de geschiedenis van Nijmegen? Website Noviomagus.nl is daarvoor gemaakt. De website werd 20 jaar geleden door plaatselijke enthousiastelingen opgericht en uitgebouwd. Hij richtte zich aanvankelijk op het gebouwde en aangelegde erfgoed in Nijmegen: bijzondere gebouwen, parken, straatmeubilair, historische reclameschilderingen, enzovoort.

Interactief

Na enige tijd kreeg iedere bezoeker de mogelijkheid om verhalen over grote en kleine Nijmeegse geschiedenissen op de website te plaatsen. En om te reageren. Inmiddels staan er vele tientallen verhalen over verenigingen, scholen en bedrijven. Herinneringen van emigranten uit Nijmegen, foto’s van verdwenen buurten zoals de Gouverneursbuurt, noem maar op. Hier en daar ontstaat een uitgebreide correspondentie, zoals over de vermaarde tandarts Roosen aan het Keizer Karelplein.

Soms zet de website mensen zelf aan het werk. Zo is rond 2010 een oproep gedaan alle bijzondere gevelstenen aan en in panden te fotograferen. Het leverde ruim 400 reacties op.

Op het prikbord kan je vragen stellen aan bezoekers van Noviomagus, bijvoorbeeld als je even vastloopt in je stamboomonderzoek of meer wilt weten over een gebouw of straat in Nijmegen.

Extra's

Leuke extra’s zijn onder andere diverse stadswandelingen en de Nijmeegse vertaalpagina: leuk als je je vrienden een bericht in onvervalst Nimwéégs wil sturen. Kortom: een levendige website waar de liefde voor de stad van af spat en waarop je ongegeneerd dagenlang kunt grasduinen.

De komende periode zullen we op deze pagina en op Facebook meer tips geven voor hoe kinderen, ouders en andere volwassenen online iets over de Nijmeegse geschiedenis kunnen ontdekken en leren.

Zie ook eerdere berichten: