Rond de jaarwisseling zijn enkele boeken verschenen over Nijmegen en omgeving. Ze zijn of worden binnenkort opgenomen in de bibliotheekcollectie van het Regionaal Archief Nijmegen.

Kegelen

Op 19 december 2019 vierde Poedelhaat het honderdjarig bestaat. Voor de herenkegelclub, die in 2014 verhuisde van Nijmegen naar Malden, een mooie aanleiding om een jubileumboek te schrijven. Het werd een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de club, jaar per jaar, rijk geïllustreerd. En waar de merkwaardige naam van de club vandaan komt, kunt u in het boek lezen. Het staat, net als de andere recente aanwinsten, in de gele kast in onze studiezaal.

Plunderen

Bezet, bevrijd & geplunderd werd op 16 januari gepresenteerd in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het belicht een tot nu toe nauwelijks onderzocht aspect van de Tweede Wereldoorlog: de plunderingen van Nederlandse bezittingen door geallieerde soldaten in Nijmegen en omgeving in de periode september 1944-voorjaar 1945. De auteurs geven diverse voorbeelden van de plunderingen – variërend van het hamsteren van materiaal voor de bouw van loopgraven tot heuse bankovervallen – en bespreken de motieven voor plundering. De bijbehorende expositie in het Vrijheidsmuseum is tot en met 12 april te bezoeken.

Plakken

En voor het tweede jaar op rij kunnen Nijmegenaren een verzamelalbum vol stickers bij elkaar sparen door boodschappen te doen bij een van de grotere supermarktketens. En door stickers te ruilen. In Nijmegen mijn stad 2 wordt de geschiedenis van elke van de 44 wijken in Nijmegen kort beschreven. Alles wat de verzamelaar nog hoeft te doen is de 371 stickers inplakken. Het exemplaar in de bibliotheek is nog even leeg.