Op maandag 16 december zijn onze vrijwilligers voor hun jaarlijkse door het archief georganiseerde uitstapje naar Groesbeek geweest.


Vrijheidsmuseum

Doel was een bezoek aan het vernieuwde Vrijheidsmuseum. Het voormalig Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is in een geheel nieuw jasje gehesen. Maar ook de inhoud is behoorlijk vernieuwd. Door middel van originele objecten, panelen en multi-mediapresentaties wordt het verhaal verteld van Oorlog en Vrijheid zonder grenzen. Dat alles op de plek waar 2 van de belangrijkste operaties aan het Westfront plaatsvonden. Operatie Market Garden en Operatie Veritable.

De Gidsen

Na een hartelijk welkom met koffie en thee werden de vrijwilligers onder deskundige leiding en met oog voor detail, door gidsen Maarten en Ben in 2 groepen door het museum gevoerd. Veel indruk maakte de simulatie van een schuilkelder. Hoe heftig het bombardement op de Duitse stad Kleve (7 februari 1945) moet zijn geweest voor de mensen in zo’n schuilkelder, wordt hier een beetje invoelbaar.

Gids Maarten van het Vrijheidsmuseum geeft uitleg

De Oversteek

Niet alles is nieuw. Het oude diorama dat de Oversteek over de Waal, op 20 september 1944 van de 82ste Airborne divisie verbeeldt, met daarin te bewonderen een originele canvasboot, is afgestoft en heeft opnieuw een belangrijke plek in het Vrijheidsmuseum gekregen.

Diorama van De Oversteek met originele canvasboot

De Oude Molen

Tot slot van de geslaagde middag werd er nagepraat met een borrel en een bittergarnituur, bij het gezellig knisperende haardvuur van het nabijgelegen Café-restaurant De Oude Molen.