Dit jaar en volgend jaar staan Nijmegen en Nederland uitgebreid stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. Niet verrassend dus dat er nogal wat boeken verschenen over de bevrijding van Nijmegen en omgeving, en het oorlogsgeweld dat daarmee gepaard ging. Onze bibliotheek heeft er weer een aantal bijzondere boeken bij.

Boeken uit de regio

Uit de regio kwamen verschillende boeken: G. Dibbets beschrijft in Achter het front. Heumen en Malden september 1944-zomer 1945 nauwgezet wat er in Heumen en Malden gebeurde vanaf het moment dat de bevrijders met hun parachutes in Overasselt waren geland. Het ziet hier zwart van de witte lakens. Leuthse evacués vertellen gaat over de evacuatie van Leuth in oktober 1944. Een halfjaar later treffen de teruggekeerde inwoners hun dorp in puin aan.

Uit Huissen een boekje waarin foto’s van het huidige stadje worden vergeleken met foto’s van net na de bevrijding: Verwoest en herbouwd Huissen. En eerder al verscheen Groesbeek Heights. Sporen uit de Tweede Wereldoorlog op de Duivelsberg en in het Nederrijk.

Nijmeegse boeken

In Nijmegen was er een heruitgave van het boek De Oversteek. Zoektocht naar 48 Amerikaanse oorlogshelden. Tegelijk kwam hiervan een Engelse vertaling uit: The Crossing. Besteden deze boeken twee bladzijden aan de Sunset March, er is ook een apart boek verschenen over deze nieuwe traditie – een dagelijkse mars over verkeersbrug De Oversteek bij zonsondergang. Wijkblad Hart van Nijmegen kwam met een bewaarspecial.

Wat onderwerp betreft het meest beladen en in omvang het meest indrukwekkend is toch wel Het verdriet van Nijmegen 1940-1945. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog van Bart Janssen. Het is een vervolg op De pijn die blijft uit 2005, waarin Janssen verhalen optekende over de slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944. In het nieuwe boek krijgen ook de slachtoffers van andere gebeurtenissen tijdens de oorlog een gezicht en een verhaal: slachtoffers van vliegtuigcrashes, gevechten rondom de bevrijding, de granatentijd… De auteur is er zo in geslaagd zijn doel te verwezenlijken: dat de slachtoffers niet worden vergeten.