Op woensdag 12 december zijn de vrijwilligers van het Regionaal Archief Nijmegen voor hun halfjaarlijkse uitstapje naar Wijchen geweest.

Strengels en Letters

Allereerst stond het Museum Kasteel Wijchen op het programma. Eén van onze vrijwilligers, Astrid Beckers, is daar betrokken bij de organisatie van de tentoonstelling; "Strengels en Letters. Boeken maken in middeleeuws Gelre." Ze leidde de vrijwilligers er vakkundig en met veel kennis doorheen. De expositie geeft een mooi beeld van de vele stappen die nodig waren om in de middeleeuwen een boek te maken. Vanaf het scheppen van het papier tot en met het eindproduct, het boek.

Astrid Beckers geeft uitleg bij de tentoonstelling. Foto, Paul van der Flier

Prinses van Nassau

Ook het Museum Kasteel kan niet zonder zijn vrijwilligers. Eén van hen, Ruud Stolle weet boeiend te vertellen over de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Zo wordt in de 17de eeuw het kasteel bewoond door Emilia van Nassau, samen met haar man Emanuel van Portugal en hun 8 kinderen. Zij was een dochter van Willem van Oranje en Anna van Saksen. Het echtpaar is verantwoordelijk voor het huidige renaissance uiterlijk van het kasteel.

Emilia van Nassau door Daniel van den Queborn, collectie Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau

Brand

Door een rampzalige brand in 1906 is er vrijwel niets van het oorspronkelijke interieur bewaard gebleven. Het kasteel werd gelukkig herbouwd en huisvest nu, behalve het museum ook nog de raad- en trouwzalen van de Gemeente Wijchen.

Het door de brand van 1906 verwoeste kasteel van Wijchen. Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

Sterrebosch

Tot slot van de geslaagde middag werd er gezellig nagepraat onder het genot van een drankje en een hapje in de nabijgelegen uitspanning Sterrebosch.