Ruim 1000 Nijmegenaren zetten in 1912 hun handtekening onder de petitie ‘Beter geen brug dan een Belvédère-brug!’. U kunt tot en met 24 oktober stemmen op dit Nijmeegse archiefstuk bij de verkiezing voor Stuk van het Jaar. Wat is het verhaal achter dit bijzondere archiefstuk?

Petitie tegen de Belvédère-brug

De Nijmeegse middenstand kwam in opstand tegen de plannen voor een nieuwe verkeersbrug over de Waal, omdat men bang was klanten te verliezen. Tot dan toe moesten Nijmegenaren namelijk via de winkelstraten in de benedenstad naar de veerpont rijden om de Waal over te steken. Al die reizigers vormden een grote groep klanten voor de winkeliers. Door deze nieuwe brug zou al het verkeer buiten het centrum om worden geleid.

De winkeliers kwamen zelfs nog met een alternatief plan, om de verkeersbrug ter hoogte van de Ganzenheuvel in Nijmegen aan te laten komen. Hierdoor zou het verkeer nog steeds langs de winkels in de benedenstad moeten rijden. Door alle acties van winkeliers had het protest succes en besloot de gemeenteraad in 1917 de zaak voorlopig te laten rusten.

Het alternatieve plan om de Waalbrug ter hoogte van de Ganzenheuvel uit te laten komen.

Toch een Waalbrug in de jaren '30

Eind jaren ’20 kwam het onderwerp Waalbrug toch weer op de agenda van de gemeenteraad. Opnieuw gingen de winkeliers in verzet, maar dit keer zonder succes. In 1931 werd gestart met de bouw van de huidige Waalbrug, die uitkwam bij de Belvédère.

Op 16 juni 1936 werd de Waalbrug feestelijk geopend door koningin Wilhelmina. De winkeliers in de benedenstad kwamen voor de laatste keer in verzet: met zwarte vlaggen lieten ze hun afkeur van deze nieuwe Waalbrug blijken.

Koningin Wilhelmina knipt het lint door bij de opening van de Waalbrug, 16 juni 1936. Op de achtergrond is de Belvédère te zien. (F57496)

Gevolgen voor de benedenstad

Na de opening van de brug werd de pont uit de vaart genomen. Zoals de winkeliers in de benedenstad voorspeld hadden, verplaatste het zwaartepunt van de handel zich naar de bovenstad en de nieuwe buitenwijken. De benedenstad zou langdurig – tot de naoorlogse renovatie – een probleemgebied worden.

Verkiezing Stuk van het Jaar

In oktober 2018, in de Maand van de Geschiedenis, is er een nieuwe verkiezing voor het Stuk van het Jaar. Het thema van dit jaar is 'Opstand'. U kunt in oktober via de website van Stuk van het Jaar uw stem uitbrengen op het mooiste, meest bijzondere archiefstuk. Wij hopen natuurlijk dat u stemt op dit bijzondere Nijmeegse archiefstuk!