Femke, Marlita en Sander van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen liepen van 23 tot en met 26 april 2018 mee op het Regionaal Archief Nijmegen voor hun beroepsoriënterende stage. Ze schreven een verslag over hun stageweek.

Dag 1: Let’s get started

Daar sta je dan, voor die enorme houten deur van het Archief. Geen pasjes, niks. Kloppen we aan, lopen we om of breken we de deur open? Óf gaat de deur gewoon open als je aanbelt? Gelukkig was dit laatste het geval.

Nadat we de weg naar binnen hadden gevonden, kregen we van de receptioniste bezoekerspasjes waarmee we alle deuren konden openen, behalve die van het depot. We werden ontvangen door Jennifer en Ellen, onze begeleiders voor de stageweek. Met hen hadden we een kort overleg over hoe de week er ongeveer uit zou zien. Hierna kregen we een rondleiding van Jennifer en Ellen door het hele gebouw, maakten we kennis met de vriendelijke mensen van het Regionaal Archief Nijmegen en mochten we zelfs een kijkje nemen in de schatkamer van het RAN: het depot met alle archiefstukken. Deze was veel groter dan we hadden verwacht. Een doolhof, zo op het eerste gezicht, maar daar zouden we nog wel uitkomen.

Het depot van het Regionaal Archief Nijmegen

Tijdens onze eerste pauze was het al helemaal feest: er was zelfs taart! Nadat we daarvan genoten hadden, hebben we meegekeken bij een overleg en hebben we ons alvast voorbereid op de rondleidingen die we de volgende dag zouden geven. Maar onze dag was nog niet voorbij; in de avond waren we ook nog welkom in het Bevrijdingsmuseum om daar nog een vergadering over WO2GLD bij te wonen. De eerste dag was er eentje bomvol informatie, indrukken maar ook plezier.

Dag 2: Echt aan het werk

Fris, voorbereid en met goede moed begonnen we dan aan de tweede dag bij het Archief. Tijdens de eerste dag moesten we alle drie nog een beetje wennen, maar nu moesten we toch echt aan de slag. Er kwamen namelijk brugklassen van onze eigen school langs voor een rondleiding over de Tweede Wereldoorlog. Wij mochten ze mooie archiefstukken laten zien, zoals brieven van Kitty de Wijze, een Jodenster en foto’s van het bombardement.

We namen ook een kijkje in het leven van een medewerker van het Archief, en depotdiensten en op de studiezaal zitten horen daar zeker bij. We mochten ook een kijkje nemen bij het restauratieatelier, en dat was stiekem ook wel een hoogtepunt van onze stage.

Dag 3: Een druk programma

Dag 3 van onze stage bij het RAN was de drukste dag van onze stageweek. Ook al duurde de dag net zo lang als de voorgaande dag, het leek veel langer. We hadden immers een zeer druk programma. Er werden rondleidingen gegeven, er werd begonnen aan stageverslagen en we hebben vooral ook heel veel meegekeken met medewerkers en geholpen met hun projecten. We hebben bijvoorbeeld Henk, de audiovisuele coördinator, geholpen met het vervangen van de tentoonstelling bij de ingang via de bieb.

Femke en Marlita aan het werk met de tentoonstelling over Mariken

Daarnaast hebben we Willemien, de restaurator, geholpen met het opmeten van opgevouwen architectonische tekeningen, zodat deze weer plat gemaakt in dozen van een goed formaat opgeborgen zouden kunnen worden. 's Middags kregen we van Robert (medewerker inventarisatie) nog uitleg over hoe er omgegaan wordt met archieven van particuliere bedrijven en wat er precies met die archieven gebeurt als ze aankomen in het RAN. Uiteindelijk kregen we samen met twee medewerkers nog een korte cursus over hoe je om moet gaan met archiefstukken, zodat je ze zo lang mogelijk kan bewaren. Daar hebben we allemaal veel van geleerd, dus de volgende keer dat we een boek uit de kast willen trekken zullen we daar toch nog wel even bij stilstaan!

Dag 4: All good things come to and end

De laatste dag van de stageweek begonnen we meteen met het meekijken bij Judith, die ons liet zien wat de afdeling acquisitie allemaal doet. Ook had ze ons een waslijst aan tips gegeven hoe je je eigen online archief een beetje netjes en georganiseerd kan houden. Deze lijst wordt eigenlijk altijd gegeven aan particuliere bedrijven, zodat hun archief een beetje netjes is. Voor ons was het ook wel handig om te hebben, omdat sommigen van ons (ik zal geen namen noemen, maar iedereen weet wie er bedoeld wordt) nogal een chaotische mapindeling had. De tips die ze ons gegeven heeft zullen we waarschijnlijk alle drie ook wel echt gaan gebruiken.

Daarna zijn er nog rondleidingen gegeven en zijn twee van ons nog bij twee medewerkers van kunstbeheer in het Stadhuis in gesprek gegaan over hun bezigheden. De laatste paar uren van onze stage hebben we vooral besteed aan het schrijven van deze blogpost en ons stageverslag.

We hebben een hele leuke, gezellige en vooral ook interessante week achter de rug, en we willen iedereen van het RAN ontzettend bedanken voor de gastvrijheid, de goede en uitgebreide uitleg en de ontzettend inspirerende week.

Femke Brink, Marlita Valks en Sander Moors