Sinds de jaren zeventig verzamelt de Stichting Vakbondshistorisch Archief Nijmegen (SVAN) archieven van tientallen vakbonden uit Nijmegen en de regio. Op 14 december 2017 werden de vakbondsarchieven overgedragen aan wethouder Ben van Hees. Vanaf nu zijn alle toegangen op deze archieven online doorzoekbaar.

Deze overdracht was de feestelijke afsluiting van de werkzaamheden. De afgelopen jaren hebben medewerkers van het Regionaal Archief Nijmegen al deze archieven ontsloten. Meer achtergrondinformatie over de Nijmeegse vakbeweging vindt u op de themapagina Vakbeweging in Nijmegen en omgeving.

De vakbondsgeschiedenis van Nijmegen gaat ver terug: al in 1891 werd er een Nijmeegse afdeling van de typografenbond (ANTB) opgericht. Een ander opvallend moment in de vakbondsgeschiedenis was 17 juli 1927. Toen vond in Nijmegen een Demonstratief Congres plaats, georganiseerd door de R.K. werkliedenverbond. Maar liefst 40.000 katholieke arbeiders namen hieraan deel. Wilt u meer weten over het Demonstratief Congres van 90 jaar geleden? Lees dan het verslag van de Gelderlander van 18 juni 1927.

Momenteel is er ook een kleine tentoonstelling over grafische bonden te zien in de doorgang naar de bibliotheek.